Svar på andespørgsmål

Optøning af and

Det tager ca. 1 døgn/pr. kg and.

Tips til en velstegt and

Anden er gennemstegt, når lårene kan løsnes let, eller når et prik med en stegegaffel giver klar saft.

Dæk andestegen med et stykke bagepapir, hvis det ser ud til, at den får for meget farve. Er andestegen omvendt ikke sprød eller mangler den farve, så sæt ovnen på grill et par minutter, før den tages ud af ovnen.

Hvis bunden af bradepanden steger tør, er det vigtigt at hælde lidt vand ved, da andefedtet, der smelter fra anden, kan branke. Og der er ikke sky til at lave sauce af.

Se opskrift på andesteg.

Steg anden dagen før

Du kan sagtens stege juleanden dagen før, den skal serveres. Steg anden, parter den og læg den i en bradepande. Gem lidt af stegefedtet dels til sauce og dels til at smøre anden med inden den lunes. Når anden skal spises, pensles den med andefedt og lunes ved 200° i ca. 10 min. Er skindet ikke sprødt kan temperaturen hæves til 250° eller grill, og anden steges et par minutter mere.

And på 1 time – “sommerfugleand”

Er man i tidsnød, er det faktisk muligt at stege en hel and på ca. 1 time. Rens anden, klip den op og bred anden ud i en bradepande, så den bliver så flad som muligt. Krydr med salt og peber, sæt anden midt i en kold ovn og steg den ca. 1 time ved 200°.

Anden er gennemstegt, når låret løsnes let eller når et prik med en stegegaffel giver klar saft. Hvis anden ikke bliver sprød over det hele, så dryp kødet med. Skru varmen op til 225° og steg videre i 10 min.