Rogn

Rogn
Fiskerogn er fiskens æg og var en gang en billig og lidt tarvelig spise, men nu betragtes rogn i form af kaviar som en fin spise med en rigtig god smag, og torskerogn er sund og fedtfattig mad.

Køber man frisk fisk hos fiskehandleren, kan man opleve, at fisken er fyldt med rogn, som er klumper af ubefrugtede æg, der ligger i fiskens bug. Også rejer og kammuslinger kan indeholde rogn.

Rogn kan købes frisk, når der er sæson for den pågældende fiskeart. Men det meste rogn bliver tilsat salt og varmebehandlet og sælges som helkonserves på dåse eller i små glas.

Med hensyn til næringsindhold indeholder kaviar og torskerogn de sunde enkeltumættede fedtsyrer og omega-3-fedtsyrer. Desuden har rogn et højt indhold af mineralerne jod og selen samt vitaminerne D- E- og B12.

Gå i dybden...

Kilder

  • Karolines Køkken
  • K. Agerbæk: Kokkebogen
  • Gyldendals Leksikon: Flyvefisk
  • N. Kirk: Madleksikon
  • J. Møller: CaviArt
  • O. Troelsø: Ægte kaviar
  • Gugge: Rogn