Sukkerguide

Hvad er sukker?

Sukker er et nydelsesmiddel. For vores krop har egentlig ikke brug for sukker, men de fleste af os må nok erkende, at vi indimellem har en sød tand og nødig vil undvære sukkeret.

Guider

Hvor meget sukker må man spise om dagen? Vi spiser og drikker i gennemsnit 20 kg sukker om året. Hovedparten får vi fra slik, sodavand og kager. Fødevarestyrelsen anbefaler, at højst 10 procent af energien i kosten må komme fra sukker.

Test sukkerindholdet i din kost

 

Hvad er tomme kalorier? Sukker indeholder kun energi, men ingen vitaminer og mineraler. Derfor siger man, at sukker er tomme kalorier.

Hvad gør sukker ved kroppen? Sukker er et kulhydrat, et såkaldt simpelt kulhydrat. Problemet med for meget sukker i kosten er, at det giver et kort mæthedsfornemmelse, fordi blodsukkeret stiger hurtigt, og så falder det hurtigt igen, efter at man har spist noget sødt. På den måde ødelægges appetitreguleringen, og man risikerer at blive for tyk og få huller i tænderne.

 

Hvor kommer sukker fra? Sukker fremstilles af sukkerroer eller sukkerrør. Begge planter indeholder mellem 16 og 18 procent sukker. Her i Danmark dyrkes sukkerroer, mens sukkerrør, som er en græsart, dyrkes under varmere himmelstrøg. Produktionen af rørsukker kan føres 3.000 år tilbage til oldtidens Indien, mens dyrkningen af sukkerroer først tog fart i begyndelsen af 1800-tallet.

Hvidt sukker fra sukkerroer og sukkerrør er identisk, og det er ikke muligt at sige fra hvilken plante, det stammer. Det kemiske navn for sukker er saccharose, og det består af lige dele frugtsukker (fructose) og druesukker (glucose).

Se mere om sukkerfremstilling

 

De fleste sukkerprodukter fås i både en økologisk og ikke økologisk variant.

Kilder

Alt om kost/viden om sukker

Dansukker

Viden om mad