Garam masala

Garam masala er en indisk krydderiblanding. Masala betyder krydderiblanding, og der findes mange forskellige masalablandinger - både milde og stærke. En anden kendt masala er tandoori. Garam betyder hot eller stærk. Garam masala er mest almindelig i Nordindien, hvor karryen er karakteristisk for Sydindien. Garam masala er normalt mere aromatisk end karry.

Anvendelse

Garam masala anvendes til krydrede sammenkogte retter, supper, dressinger, saucer og mange andre indisk inspirerede retter. Det bruges ofte sammen med kokosmælk eller yoghurt.

Man kan købe garam masala som et tørret pulver. Det kan også fås som en pasta, hvor krydderierne er rørt op med vand, olie og tomatpuré til en tyk masse.

Hvis man vil lave sin egen garam masala, er her en opskrift:

2 spsk. korianderfrø

1 spsk. spidskommenfrø

10 hele kardemommefrø

1 hel kanelstang

10 sorte peberkorn

6 hele nelliker

Rist alle krydderierne på en pande ved middelvarme, indtil der breder sig en liflig duft. Fjern skallerne fra kardemommefrøene og bræk kanelstangen i mindre stykker. Stød krydderierne i en morter eller knus dem i en krydderikværn. Opbevar masalaen i et tæt lukket glas.

I grøn masala er de tørrede krydderier suppleret med friske korianderblade og mynteblade. Desuden kan der være grøn chili, hvidløg og ingefær i. Masalaen er blendet med eddike og kokosolie og har konsistens som en pasta.

Grøn masala er en mild, frisk masala, som er god til fisk, skaldyr og grønsager.

Den bruges ligesom garam masala typisk sammen med kokosmælk og yoghurt.

Kilder

”Krydderier & Kokkerier” af Torsten Vildgaard og Carl Th. Pedersen, Lindhardt og Ringhof, 2006

”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009