Forberedelser af julemiddagen d. 24. december - juleaften

Forberedelser af julemiddagen d. 24. december - juleaften

Så er det endelig d. 24. december – og nu skal de sidste forberedelse i hus til aftenens hyggelige julemiddag. Du kan færdiggøre risalamanden og andesovsen om formiddagen. Og så kan du forberede mest muligt af de brunede kartofler, flæskestegen og -sovsen. Rigtig god fornøjelse i køkkenet – alt imens julefreden snart kan sænke sig.

Om formiddagen

Risalamande

Tilbered risalamanden, kom den i serveringsskålen og gem den hele mandel i risalamanden. Stil risalamanden køligt.

Sådan flækker du en vaniljestang

Andesovs

Lav sovsen helt klar – og stil den køligt. Hvis du er i tvivl om den opbagte sovs, så kan du få tips i vores Køkkenskole. Du skal have andefedt, mel, sky, fløde, salt og peber klar.

Sådan laver du en opbagt sovs

Sådan redder du en sovs der er for salt

Klargør og stil frem

De sidste praktiske forberedelser.

  • Kom asier, gelé, og hvad I ellers har tradition for at spise til julemaden, i skåle og stil dem køligt.
  • Find rødvin frem.
  • Stil andre drikkevarer køligt (saftevand, sodavand, øl, vand osv.)
  • Stil fade, skåle og serveringsbestik klar.
  • Dæk bord.

Om eftermiddagen

1000_Langtidsstegt-flæskesteg_Jul_Karolines-kokken

Flæskesteg

Gør flæskestegen klar ca. 3 timer, før I skal spise (den må gerne stå på køkkenbordet ½-1 time, så den ikke er iskold, når den skal i ovnen). Stil flæskestegen i ovnen ca. 2 timer før middagen.

Det helt afgørende for flæskestegen er unde tvivl de sprøde flæskesvær – men det kan godt være en af julens mange drillerier. Vi guider dig til sprøde svær lige her.

Sådan laver du en flæskesteg med sprøde svær

Brunede kartofler

Du kan brune kartoflerne i god tid. Der skal tålmodighed til, når sukkeret smeltes langsomt (uden alt for meget omrøring). Brun kartofler og stil dem køligt.

Se her hvordan vi laver perfekte brunede kartofler.

Perfekte brunede kartofler.

De fleste forberedelser er nu klaret – og den sidste opgave er at trække rødvinen op. Og gå i bad og gør dig klar😊

Den sidste time tid før julemiddagen

Nu er der ikke lang tid før julemiddagen skal på bordet. Du kan godt stille tilbehør og drikkevarer frem og tænde (stearin)lys.

Hvide kartofler

Kom kartoflerne i en gryde med frisk vand, tilsæt salt og kog dem ca. ½ time før, I skal spise.

Flæskestegssovs

Si skyen fra flæskestegen og tilbered flæskestegssovsen – det kan du sagtens gøre, inden stegen er stegt helt færdig.

Få tips og tricks til den opbagte sovs ovenfor

Andesteg og flæskesteg

Tag flæskestegen ud af ovnen og lad den hvile. Lun andestegen mens flæskestegen hviler. Grill evt. anden et par minutter lige til sidst, så skindet bliver sprødt – vær meget opmærk-som (slip den ikke med øjnene) så den ikke får for meget. Skær bryststykkerne i hver 3-4 stykker og anret dem på et fad sammen med resten af anden. Skær flæskestegen i skiver – hæld den ekstra sky i sovsen.

Sovs

Lun andesovs og flæskestegssovs stile og roligt, så de ikke brænder på. Du kan evt. blande de to sovse til én.

Rødkål

Lun rødkålen og kom den i en skål.

Risalamande

Kom den hele mandel i risalamanden.

Så er alt klar til servering og en skøn julemiddag kan nydes. Velbekomme.

Kirsebærsauce

Når I er klar til risalamanden, så kan du lune kirsebærsaucen – hvis der er tradition for dette i jeres familie.

Du kan også printe guiden lige her.

Karolines Køkken® ønsker alle en rigtig glædelig jul.