Hvor meget mad?
En julefrokost er som regel sammensat af mange forskellige retter. Jo flere retter, jo mindre skal der være af hver. Derfor er man nødt til at regne lidt på den samlede menu. Der skal beregnes 600-800 g mad pr. person inklusive brød. Hvis selskabet primært består af mænd, skal man regne med ca. 1 kg mad pr. person. Der bliver ofte spist godt af sild og fiskeretter i starten, hvor alle er sultne, mens der bliver taget lidt forsigtigt til de efterfølgende lune retter, pålægget og osten. Hvis I slutter af med noget sødt – frugtsalat, risalamande eller noget helt tredje, gemmer de fleste lidt appetit til det søde punktum.
Hvor meget brød?
Til en traditionel julefrokost skal man pr. person beregne:
- 2-4 skiver (ca. 100-200 g) rugbrød
- 1-2 skiver (ca. 30-60 g) franskbrød eller lignende
- Sæt mindre portioner brød på bordet ad gangen, så det ikke bliver tørt.
Forberedelser til den store julefrokost
Forbered i god tid
- Lav leverpostej og frys det i mindre portioner
- Kirsebærsauce
Dagen før
- Lav de marinerede sild. Stil dem tildækkede i køleskabet
- Lav stegte sild i eddike. Stil dem tildækkede i køleskabet. Kan serveres kolde, eller de kan lunes inden servering
- Snitte hvidkål til flødestuvet hvidkål
- Kog risengrød
På selve dagen
- Steg fiskefileter
- Lav æbleflæsk
- Steg flæskestegen og grøntsager
- Lav den stuvede hvidkål
- Steg juleskinken
- Lav risalamande
En adventssøndag til 8 pers.
Forberedelser til adventsøndag
2 dage før
- Læg bønner i blød
- Lav juleisen
Dagen før
- Lav kalvebov med bønner og kålpølser
- Lav æblegløgg
- Lav hvid gløgg (vent med at tilsætte hvidvin)
På selve dagen
- Lav dej til æbleskiver og bage dem sammen. (De kan også laves i god tid og fryses).
- Varm æblegløgg og den hvide gløgg (tilsæt hvidvinen)
Frysning
Det er en fordel at kunne tilberede nogle af julens retter i god tid og fryse dem ned, til de skal spises. Det vil være angivet, hvis retterne er fryseegnede. Det bedste resultat får man, hvis man tør retterne op i køleskabet fra dag til dag – med mindre andet er nævnt.