Sådan laver du flotte græskar til Halloween

Står den også på græskar og udskæring hjemme hos jer? Halloween græskar er en alletiders familieaktivitet - og så pynter det på verandaen eller uden for døren. Her er de bedste tips og tricks, som hjælper dig til det bedste resultat.

Græskarudskæring er en sjov og hyggelig aktivitet for hele familien, hvor børnene kan få lov til at udfolde sig og være kreative.

Det kan være en god idé at lave et motiv, inden man begynder at skære. Brug en tusch til at tegne det ansigt på græskaret, som du vil skære efter - det gør det nemmere og mere overskueligt for børnene. Jo flere lige streger der er, jo nemmere er det at skære efter. Og husk at lade en voksen føre de store knive, og kun overlade mindre knive til børnene. Har du helt små børn, kan de eventuelt tegne på græskarret med en tusch, og så kan du skære for dem. Alle børn kan til gengæld tage fyldet ud med en ske og sortere græskarkernerne fra kødet.

Print flotte græskarskabeloner her

Når græskarhovedet er helt tomt, kan man sætte et eller flere fyrfadslys inde i det. Det lyser flot op i mørke og giver en god stemning. Man kan også sætte en lyskæde i – det giver et lidt andet look, og de kan også fås i forskellige farver, hvilket giver en mere festlig stemning. 

Hvilken type græskar skal du bruge?

Det er et no-go at bruge pyntegræskar, hokkaido, og butternut til lygter – de er alt for hårde. Pyntegræskar er flotte til pynt og hokkaido og butternut er rigtig gode spisegræskar, men de egner sig ikke til lygter – det vil næsten også være en skam.

Brug de store runde og typisk orange græskar. Fordelene med de græskar, der bruges til ud-hulning er, at hullet i midten faktisk er meget stort i modsætning til fx butternut. Kødet er også mere ”løst” og knap så hårdt. Græskar til at lave lygter af fås ofte i klassisk orange, men både hvide og grønne græskar findes faktisk også.

Sådan bruger du græskarkernerne

Udhul græskarret og sorter kernerne fra trådene og indmaden. Det kan godt fedte lidt. Tør græskarkernerne af i lidt køkkenrulle. Du kan evt. skylle dem, hvis de er meget snaskede. Rist kernerne 3-5 min. i lidt olie på en pande. De skal gerne være gylden og sprøde. Drys med salt og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Voila! Så har du en lækker snack eller drys til en suppe eller salat.

Du kan også lave kernerne i ovnen og komme krydderier på: se opskrift her

Græskarkerner fra hokkaido, butternut og spaghetti græskar kan også ristes.

Gode redskaber til græskarudskæring

Du kan købe et lille græskarsæt. Det består ofte af en lille sav, en kraftig ske med takker og en lille pind til at trykke græskarret ud. Du kan sagtens nøjes med redskaber fra køkkenskuffen, men den lille sav er ret fin og gør projektet lidt mere sikkert.

Hvis du vil være mere kreativ og lave mere avancerede hoveder, kan du med fordel bruge:

Kødnål, kannelerjern, parisiennejern, urtekniv, tyndskræller, strikkepinde i forskellige tykkelser, tykke søm, boremaskine, fladjern.

Forlæng holdbarheden med atamon

Et godt trick til at få græskarhovedet til at holde lidt længere er at pensle det med atamon - både indeni og udenpå. Atamon forlænger holdbarheden, og holder græskarret friskt i længere tid. Atamon bruges normalt til at sterilisere syltetøjsglas eller saftevandsflasker, og kan fås i dit lokale supermarked. Andre gode råd er at placere det udenfor fx under et udhæng. Levetiden forkortes også, hvis de får frost eller regn.

Rigtig god fornøjelse med det og rigtig god halloween!