Krebs

Krebs
Krebs forbindes med krebsegilde (Kräftskiva) i sensommeren i Sverige. Denne tradition har nogle danske restauranter kopieret. Gæsterne får hagesmække og papirshatte på, og mens de kogte krebs åbnes og spises med fingrene, skåles der i snaps og synges drikkeviser.

Hvordan ser krebs ud?

Flodkrebs har fem par ben, det forreste par har stærke klosakse. Kroppen er aflang, og halen er stor og slutter med en vifte. Farven er blålig eller brunlig og består af et blåt og rødt pigment. Ved kogning nedbrydes det blå pigment og farven bliver smuk rød. Hunkrebs bliver ca. 12 cm lange og vejer ca. 85 gram, mens hankrebs bliver op til 16 cm og vejer 150 gram.

Hvordan smager krebs?

Krebsehaler har en smag, der minder om andre skaldyr, som hummer og reje.

Hvor stammer krebs fra?

De europæiske flodkrebs lever i ferskvand i søer og åer. De findes over det meste af Europa, Danmark, Sverige og Finland. Men en svampesygdom, krebsepest, har reduceret bestanden af flodkrebs i de danske vandløb betydeligt. Derfor er hovedparten af de flodkrebs, som sælges som friske krebs, blevet opdrættet i små søer og damme.

Krebsepesten kommer fra en invasiv krebseart, signalkrebs, der har udkonkurreret flodkrebs i naturen. Den er større end flodkrebsen og har en mere glat overflade på skjoldet og på kløerne. Desuden har den to tydelige lyse pletter på klosaksene, deraf navnet. Begge arter er spiselige. Signalkrebs må ikke udsættes.

Download rapporten fra DTU Aqua og læs mere om udbredelsen af de forskellige krebs i Danmark her.

Hvordan anvender man krebs i madlavningen?

Kogte krebsehaler fra konserves eller frost kan bruges i fx

eller i en thaisuppe eller en sommerlig melonsuppe. Til et svensk krebsegilde koges de friskfangede krebs i en lage af vand, salt og dild, gerne dagen før. Beregn 20-30 krebs pr. Person.

Krebsene spises med hænderne, og det kræver en speciel teknik at få kødet ud af hale og klør. Først trækker man halen af, så fjernes rygskjoldet, og du kan spise det fedtlag, der sidder under skjoldet. Så kan du klemme og suge kød og saft ud af benene, åbne kløerne og spise kødet. Men det meste krebsekød sidder i halen, hvor du først skal fjerne den tynde tarm, der går som en streg i midten af halestykket. Du kan servere brød og ost, gerne en ostetærte, som tilbehør. Og så skal der, traditionen tro, drikkes en snaps til hver klo.

Hvor og hvornår kan man fange krebs i Danmark?

Fiskeri af flodkrebs er forbudt i en stor del af året. Hankrebs må fanges fra april til september, mens hunkrebs kun må fanges i august og september. Det er et krav, at en fanget flodkrebs skal måle mindst 9 cm. Sorø Sø er et af fangsstederne. Signalkrebs er ikke fredede og må fanges året rundt i alle størrelser, men de må ikke genudsættes. Uden for sæsonen kan man købe krebsehaler som konserves eller frosne.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet i krebs, som er analyseret af Fødevareinstituttet.

Kilder