Madlavningsfløde

Madlavningsfløde er en flødetype, der bruges til at tilføre maden en cremet konsistens og en afrundet flødesmag. Den indeholder mindre mælkefedt end piskefløde og er samtidig tilsat lidt hvedemel. Madlavningsfløde er især velegnet til supper, saucer og gryderetter, hvor den tilfører en cremet konsistens.

Udseende

Madlavningsfløde er det fedtreducerede alternativ til piskefløde. Med et typisk fedtindhold på 18 eller 8 procent er det mindre end halvt så fedt som piskefløde. Madlavningsfløde består kun af mager frisk fløde tilsat en anelse hvedemel. Ved at bruge madlavningsfløde får man den gode smag samtidig med, at man sparer på fedtet. 

Smag

Forskellen mellem piskefløde og madlavningsfløde er primært indholdet af mælkefedt (og tilsætning af hvedemel). Når mælken ankommer til mejeriet, sies fløden fra i en centrifuge. Herefter standardiseres fløden ved igen at tilsætte den til skummetmælken indtil den ønskede fedtprocent er opnået - 18 eller 8 procent for madlavningsfløde. 

Anvendelse

På grund af det lavere fedtindhold i madlavningsfløde, er der tilsat lidt hvedemel. Derfor skal den også rystes før brug. Hvedemelet er tilsat for at stabilisere, så retten ikke skiller ved opvarmning. Det betyder også, at madlavningsfløde ikke kan tåle at koge eller at være i ovnen i længere tid. Tilføj derfor madlavningsfløde til din ret til sidst.

Madlavningsfløde kan ikke piskes til flødeskum. 

Kilder

Karolines Køkken