Trompetsvamp

Stor trompetsvamp tilhører kantarelfamilien.

Udseende

Svampen er tragtformet, eventuelt med en ombøjet kant, der gør det ud for en hat. Tragten er hul, og den er ikke opdelt i hat og stok. Der er heller ingen lameller på trompetsvampen. Frugtkødet er elastisk.

Stor trompetsvamp er gråsort, og den vokser under bøg og eg på næringsrig skovbund.

Den ligner ikke andre svampe, dog kan den være svær at finde mellem visne blade, og den kan forveksles med rådne svampe, som også ligger tilbage i skovbunden.

Anvendelse

Stor trompetsvamp er en af de allerbedste spisesvampe, der findes. Den har en delikat, krydret lugt. Sørg for at flække den på langs og rense den for smådyr, da bænkebidere og andre smådyr tit ligger og hygger sig nederst i trompeten.

Stor trompetsvamp kan sauteres og serveres som garniture på kødretter og pizza. Også i en flødestuvning er den god. Den er velegnet til tørring, da den er tyndkødet. Tørrede trompetsvampe kan males til mel, der kan bruges som smagsgiver i saucer og supper. Trompetsvampe kan skæres i små stykker og fryses.

På fransk og tysk kaldes trompetsvamp for dødstrompet på trods af dens gode smag, og den er på ingen måde giftig.

Kilder

”22 sikre spisesvampe” af Torben Gang Rasmussen, Naturhistorisk Museum, Århus, nr. 1, marts 2007

”Spisesvampe” af Henning Knudsen, Politikens Forlag, 2006

Naturstyrelsen