Wok

Wokken er flyttet fast ind i køkkenskabet som et nyt familiemedlem blandt gryder og pander. For wokmad er både hurtigt og nemt at variere til hverdag - og så er det sundt og slankende på grund af de korte stegetider og de mange grønsager.

Teknikbeskrivelse

En wok er et stegeredskab. Det er ikke meningen, at en wokret skal være en kogt gryderet i sauce. Den sauce, der tilsættes, kun bør være et krydderi. Det er en god idé at have et basislager af asiatiske saucer på flaske, fx sød chilisauce, østerssauce og teriyakisauce.

Saucen skal først tilsættes til sidst, når retten er færdigstegt. En undtagelse er wokretter i kokosmælk.. Magert kød som kalkun, kylling og skært svine- og oksekød egner sig naturligt bedst til wokretter.

Fisk og skaldyr er også meget velegnede. De skal steges forsigtigt og lynhurtigt for sig selv, inden man steger grønsagerne.

Især kål egner sig godt til at stege kort i en wok, og asiatisk krydring passer godt til de forskellige typer vinterkål: Grønkål, hvidkål og savojkål. Blomkål og broccoli egner sig mindre godt til at stege.

Tips og tricks

Hvis du har svært ved at få temperaturen så højt op, at kødet steger og ikke koger i wokken, så steg kød og grønsager i ganske små portioner ad gangen og hold dem varme, indtil alt er færdigstegt og kan blandes sammen. Det er også vigtigt, at wokken er varm nok, inden du begynder at stege.

Hvis kød eller fisk er marineret, er det svært at stege, uden at det sprutter og koger. Lad kødet dryppe af på køkkenrulle, inden det lægges i den varme wok. Resten af marinaden kan tilsættes som sauce.

Kilder

Karolines Køkken