Butternut

Butternut

Butternut squash er en populær spisegræskar og en favorit i køkkenet - særligt i efteråret. Butternut har en naturlig sødme og tilberedt får den en cremet konsistens, der gør den oplagt at bruge i supper og gryderetter. I denne guide får du svar på de mest søgte spørgsmål om butternut squash og masser af inspiration til, hvordan du bruger den i køkkenet.

Indhold

Hvad er butternut på dansk?

Butternut squash er en type vintersquash, der tilhører græskarfamilien (Cucurbitaceae). På dansk kaldes den oftest blot "butternut" eller "butternut græskar". Den er pæreformet med glat, lys beige skal og dybt orange frugtkød, som er sødt og let nøddeagtigt i smagen. Græskaret har fået sit navn fordi frugtkødet er “blødt som smør”.

Selvom navnet er engelsk, bruges det også på dansk, og frugten er kendt for sin alsidighed og milde, cremede smag. Den blev oprindeligt forædlet i USA i 1940'erne, men bruges i dag verden over i både salte og søde retter.

Butternut squash er i sæson fra sensommer til det tidlige efterår, og den plantes typisk i foråret. Højsæsonen ligger fra september til marts, men takket være den lange holdbarhed kan du finde den i butikkerne året rundt. I Norden er efterår og vinter de bedste tidspunkter at nyde butternut squashen.

Hvad kan man lave med butternut græskar?

Butternut squash (eller græskar) er utrolig anvendelig og kan bruges i en mange forskellige retter. Her er nogle af de mest populære anvendelser:

  • Bagt: Skær i tern eller halve, vend med olie og krydderier og bag den i ovn eller airfryer.
  • Suppe og puré: Kog i bouillon og blend til en cremet konsistens.
  • Dampet: Skær i tern og damp - godt til mos eller i bagværk.
  • Bagværk: Brug som puré i brød, muffins eller kager i stedet for fx græskarpuré.
  • Fyld: Brug som base i salater, bowls, wraps eller som fyld i fx lasagne og tærter.
Sådan klargør du en butternut:
  1. Skær først bund og top af den hårde butternut, så den kan stå godt fast på skærebrættet.
  2. Skræl den evt. med en skarp kniv eller en tyndskræller.
  3. Halver den på langs og fjern kernerne med en ske.
  4. Læg den faste side på skærebrættet og skær den ud.

Butternut kan anvendes til mange forskellige græskarretter bl.a. suppe, tærte, vegetarretter og som tilbehør til middagsretter, fx udskårne og stegt som fritter eller skåret som hasselbackkartofler. Den kan også tilberedes med skræl, fx som halve flækkede butternuts fyldt med kødfars. Skrællen er spiselig, men bliver lidt sej ved tilberedning.

Butternut kan også bruges i brød, kager og marmelade. Den kan også syltes.

Kan man spise skallen på en butternut squash?

Ja - skallen på en butternut squash er spiselig, men den kan forblive lidt sej selv efter tilberedning. Derfor anbefales det at skrælle squashen, hvis den fx skal bruges i suppe eller puré. Hvis du bager hele butternut squash i ovnen, kan du sagtens lade skrællen blive på. Prøv fx denne opskrift på hasselback butternut squash:

Vil du vide mere om de forksllige typer af græskar? Så læs vores græskar guide.

Kilder

"Smagen af græskar" af Maren Korsgaard, Forlaget Koustrup & Co, 2014.