Hvad betyder det, at Danbo-osten er BGB-mærket?

Hvad betyder det, at Danbo-osten er BGB-mærket?

Hele 9 ud af 10 danskere har en Danbo i køleskabet, så der er en god grund til, at Danbo kaldes Danmarks nationalost. Men osten er faktisk også noget helt særligt. Den har fået det sjældne BGB-kvalitetsmærke fra EU på linje med nogle af verdens mest kendte oste. Kun fire danske oste har den særlige mærkning, der blandt andet betyder, at ostene kun må fremstilles i Danmark efter bestemte retningslinjer.

Du har måske bemærket, at nogle af de danske oste, som du nyder på morgenbollen, har et lille, rundt BGB-mærke på siden. Det mærke betyder faktisk ikke så lidt. BGB-mærket er nemlig et prestigefyldt kvalitetsmærke, der placerer de danske oste i samme liga som italienske Parmigiano Reggiano og franske Emmental de Savoie.

Helt konkret betyder BGB-mærket, at en ost har fået sin betegnelse beskyttet under EU’s ordning for ”Beskyttet Geografisk Betegnelse”, hvilket er en international anerkendelse af, at osten har en unik, høj kvalitet, og at den har en helt særlig tilknytning til det land, den er opfundet i.

At blive BGB-mærket stiller samtidig krav til, hvor og hvordan osten produceres fremover med det formål at beskytte dens kvalitet og tradition. For eksempel vil de mejerier, der producerer de danske BGB-mærkede oste jævnligt kvalitetstjekkes for at sikre, at ostene produceres korrekt og under de helt rigtige omstændigheder. På den måde er vi forbrugere sikrede samme velkendte smag og kvalitet fra fx en Danbo, hver gang vi køber en af de certificerede oste.

Fire danske oste er BGB-beskyttede

I Danmark er vi nu lykkedes med at producere hele fire oste, der er beskyttede under EU’s BGB-mærke, og som derfor kun må produceres på danske mejerier under helt bestemte retningslinjer. De fire danske oste, der i dag er en del af denne helt særlige osteliga, er Esrom, Havarti, Danablu og den populære klassiker Danbo.

Den mest velkendte af de fire oste herhjemme er som nævnt vores nationalost Danbo, som stort set kun sælges på det danske marked. Danbo er den klassiske gule skæreost, som mange spiser på brød til morgenmad eller på knækbrød som eftermiddagssnack. Osten er blevet lavet i Danmark fra slutningen af forrige århundrede, og den fik Danbo-navnet i 1952. I 2017 krediterede EU Danbo med BGB-mærket.

Mens Danbo er den mest almindeligt kendte af de fire oste, er Esrom den første, der blev anerkendt med BGB-mærket tilbage i 1996. Esrom er en halvfast ost med en sart syrlig og landlig duft. Esrom er ikke almindeligt kendt herhjemme, men eksporteres i stor stil til de tyske forbrugere.

Den næste ost der modtog BGB-mærket i 2003, er Danmarks første blåskimmel Danablu. Osten blev opfundet for hele 100 år siden og har en karakteristisk cremethed og en skarp, pikant smag. Osten eksporteres i dag til store dele af verden.

Den seneste tilføjelse til osteligaen af anerkendte, certificerede oste er Havarti, der fik sit BGB-mærke i 2019. Havarti er populær for sin milde og syrlige smag, og selvom osten fås både i en rund og en firkantet variant, kender de fleste danskere til Havarti 60+, der skiller sig ud pga. sin runde form. I dag eksporteres en stor del af produktionen til udlandet, herunder særligt Tyskland og Spanien.