Halloween græskar

Halloween græskar

Halloween græskar er et af de mest ikoniske symboler på efteråret. De store, orange græskar dukker op overalt i oktober og bruges især til udskæring og (u)hyggelig pynt i forbindelse med fejringen af halloween. Men halloween græskar kan mere end at lyse på trappen – de kan også spises og bruges i køkkenet. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om halloween græskar.

Indhold

Hvilke græskar bruges til Halloween?

Det klassiske orange halloween græskar kaldes også for udskæringsgræskar, markgræskar eller jack-o’-lantern. Det er en variant af 'Cucurbita pepo', som er avlet til at være stor, rund og nem at udhule. Skallen er orange, og væggene er tykke nok til at kunne udskæres, men samtidig er de forholdsvis lette at skære igennem. Kødet er mere vandet og fibret end hos spisesorterne hokkaido eller butternut. Små sukkergræskar og pyntegræskar bruges også omkring halloween - dog mest til dekoration og ikke udskæring.

Læs mere om de forskellige typer af græskar i vores græskar guide.

Kan man spise halloween græskar?

Ja, halloween græskar kan spises, selvom smag og tekstur adskiller sig fra de mindre madgræskar. Kødet er mindre sødt, mere vandholdigt og lidt trådet. Mange bruger primært halloween græskar til pynt, men de kan sagtens forvandles til fx supper og gryderetter, hvis du krydrer godt for at fremhæve den milde smag.

Tips til at bruge græskar i madlavningen

  • Bag græskarstykker med olie, salt og krydderier som røget paprika eller kanel.
  • Blend kogt græskar med løg, hvidløg og kokosmælk til en varmende efterårssuppe.
  • Brug puré i kager eller brød med krydderier for ekstra smag.

Opskrifter på græskarsuppe findes i mange variationer, og man kan bage græskar sammen med andre rodfrugter eller blande bagte græskartern i en salat, hvor den flotte orange farve pynter sammen med noget grønt.

I USA bruger man meget græskar i det søde køkken, fx pumpkin pie og muffins, der serveres til Halloween og Thanksgiving.

Kan man sylte Halloween græskar?

Ja, du kan sagtens sylte halloween græskar – også selvom kødet er mindre sødt end hos andre sorter. Det kræver blot en god lage med sukker, eddike og krydderier som nelliker, kanel eller stjerneanis. Det fibrede kød bliver fastere i konsistensen ved syltning og passer godt som surt tilbehør til kødretter, ost eller i salater. Prøv fx denne opskrift på Rimmet torsk med syltet hokkaido.

Græskarkernerne kan du rense og riste i ovnen som en sprød snack. Se hvordan i videoen lige her:

Hvorfor har man græskar til Halloween?

Traditionen med at udskære uhyggelige ansigter i græskar stammer fra Irland og den keltiske festival Samhain. Her udskar man oprindeligt roer og rødbeder for at skræmme onde ånder væk. Da irske immigranter kom til USA i 1800-tallet, fandt de ud af, at græskar var meget lettere at udhule og mere iøjnefaldende – og sådan blev traditionen med udskårne halloween græskar til. I dag er halloween græskar et fast indslag i oktober måned, hvor de bruges til at pynte trapper, haver og vinduer. Ud over at være pynt kan de give hyggelige aktiviteter for hele familien - og kødet kan bruges i alt fra suppe til bagværk, så intet går til spilde. Læs mere om halloween traditionen her.

Hvornår er halloween græskar i sæson?

Halloween græskar er i sæson fra midt september til slutningen af oktober – lige til halloween. De plantes fra sen forår til tidlig sommer, typisk mellem slut maj og start juli på den nordlige halvkugle, og kræver mange varme dage for at vokse. Allerede i starten af oktober åbner mange gårde for selvpluk af græskar. I butikkerne kan de ofte findes helt ind i november, men de er allerfriskest i ugerne op til halloween.

Find inspiration til udskæring af græskar til halloween her:

Kilde

Historienet