Halloween græskar

I Danmark produceres omkring en million halloween græskar hvert år. Hovedparten bliver anvendt til græskarlygter i forbindelse med fejring af Halloween.

Et halloween græskar vejer normalt tre til otte kg, men kan blive endnu større. Den tilhører familien mandelgræskar, samme familie som squash tilhører.

Udseende

Halloween græskar har en højrund form. Skallen har lodrette furer fra en tyk femkantet stilk i toppen til bunden. Den hårde skal er orangefarvet, og under skallen sidder et tykt lag af lysorange græskarkød, som er skærefast, men ikke så hårdt som på en hokkaido. I centrum af frugten er der et svampet, trevlet frugtkød med masser af græskarkerner.

Smag

Græskarkødet smager mildt og neutralt.

Oprindelse

Græskar stammer oprindeligt fra Mexico og Peru. Græskarplanten er en krybende eller klatrende urt, der kræver megen plads til dyrkning. Dens blomster er store og gule, og det er bærrene (verdens største bær), som vi høster og spiser. Blomsterne er også spiselige.

Anvendelse

Et Halloween græskar halveres og kernerne kan skrabes ud med en stor ske og fingrene. Derefter skrælles græskarret, og man har det faste græskarkød tilbage, som kan anvendes til mange forskellige retter. 

Græskarkødet bør tilberedes, da det smager fad i rå tilstand. Man kan bage, koge og stege det. Det kan anbefales at bruge masse af krydderier, som fx timian, hvidløg, chili, salvie eller rosmarin til det smagsneutrale græskarkød.

Opskrifter på græskarsuppe findes i mange variationer, og man kan bage græskar sammen med andre rodfrugter eller blande bagte græskartern i en salat, hvor den flotte orange farve pynter sammen med noget grønt.

I USA bruger man meget græskar i det søde køkken, fx pumpkin pie og muffins, der serveres til Halloween og Thanksgiving.

Et stort græskar kan være svært at få anvendt på en gang, men man kan eventuelt lave en neutral græskarpure, som kan fryses ned i passende portioner til at jævne saucer og supper, eller pureen kan bruges i smoothies, brød, tærter og andre kager.

Græskar skåret i tern kan også fryses ned. De skal ikke blancheres.

Sæson

Oktober - november.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i græskar hos Fødevareinstituttet