Hvad er koldskål?

Hvad er koldskål?

Ingen sommer uden koldskål. Den friske, let syrlige smag af kærnemælk, tykmælk og et strejf af vanilje er smagen af sommer for de fleste.

Kærnemælkenshistorie

Til forskel fra mælk er kærnemælk syrnet. Smagen er aromatisk, frisk og syrlig. Omkring 1920'erne dukkede der retter som kærnemælksvælling, kærnemælkssuppe og koldskål med kærnemælk op i tidens opskriftsbøger, og især københavnerne tog hurtigt kærnemælken til sig.

Hvordan laver man kærnemælk?

Kærnemælk har et fedtindhold på 0,5% og hører sammen med skummet- og minimælk til de magreste typer mælkeprodukter. Mælk, der skal syrnes, er næsten altid højpasteuriseret for at sikre, at den er fri for bakterier og for at medvirke til en bedre konsistens i det syrnede mælkeprodukt. Herefter tilsættes mælkesyrekulturen til mælken. Den er nøje sammensat af de mælkesyrebakterier, som giver den bedste smag og konsistens i kærnemælk.

Hvordan bruges kærnemælk?

Kærnemælk kan drikkes, som den er eller bruges til at lave koldskål. Men kærnemælk kan også bruges i meget andet madlavning, fx dressinger, bagværk og smoothies

Koldskålens historie

Færdiglavet koldskål, som vi kender det i dag, kommer fra Danmark, men selve ordet koldskål stammer fra det nedertyske "koldeschâl".

Kærnemælkskoldskål opstod i takt med, at produktionen af kærnemælk for alvor kom i gang i slutningen af det 19. århundrede. I den første udgave af Frøken Jensens kogebog fra 1901 var der to versioner af koldskål, mens der i samme kogebog fra 1941 var 6 versioner!

Hvordan laves koldskål?

Der findes et utal af spændende koldskål opskrifter, du kan lade dig inspirere af til alle sommerens lette måltider og desserter. Skab nye koldskålssmage ved at blænde bær, citron eller hvad du har lyst til med koldskålen.

Hvordan bruges produktet?

Hvis du ikke er til hjemmelavet koldskål, findes der masser af spiseklare varianter. Prøv eksempelvis vores drikkeklare to-go variant her. Eller måske en laktosefri variant. Koldskål kan også fryses og bruges til koldskålsis.

Lær meget mere om koldskål her

Arla koldskål

Arla® koldskål med tykmælk og æg 2,2% 1 l

Arla® koldskål med tykmælk & jordbær 1,8% 1 l

Arla® koldskål tykmælk/æg & kammerjunker 4,2% 224g

Arla® Øko koldskål 0,6% 1 l

Cheasy® koldskål A38 med æg 1,1% 1 l