Hvad er UHT-mælk?

  0 Kommentarer

Langtidsholdbar mælk er varmebehandlet på en særlig måde. Det er ikke udbredt i Danmark.

UHT er en forkortelse for ’ultra high temperature’. UHT-mælk er opvarmet i 3-5 sekunder til en temperatur omkring 135 grader.

UHT-behandling gør mælken langtidsholdbar ved at udrydde fordærvelsesbakterier. Det betyder samtidig, at mælken ikke behøver at stå på køl ved 5 grader, som frisk mælk skal.  
Behandlingen går ikke afgørende ud over mælkens næringssammensætning, men forårsager dog et lille fald i indholdet af vitaminer og mineraler.
UHT-mælk er ikke udbredt i Danmark, hvilket blandt andet skyldes, at vi i årevis har haft et velfungerende distributionssystem af frisk mælk over korte afstande, og derfor har vænnet os til den lidt friskere smag, som frisk mælk har. UHT behandlingen har en lille indvirkning på mælkens smag. I Danmark bliver langt den meste mælk varmebehandlet ved såkaldt lavpasteurisering. Det vil sige varmebehandling ved lavere temperaturer.

Læs også: Hvorfor pasteuriserer man mælk?

En anden form for varmebehandling er ESL. ESL står for ”Extented shelf life” og er en varmebehandlingsteknik på lige fod med UHT-behandling og lavpasteurisering. Teknikken sikrer, at den naturlige mælkesmag bevares samtidig med, at mælken kan holde sig længere end almindelig mælk, der er blevet lavpasteuriseret.

I Danmark har man traditionelt produceret lavpasteuriseret mælk, mens man i udlandet ofte har UHT behandlet mælken. UHT behandlingen kan desværre resultere i en mælk, der har en lidt kogt smag, hvilket skyldes en kraftig nedbrydning af mælkens proteiner.

Ved lavpasteurisering opvarmes mælken typisk til 72 grader i 15 sekunder, hvor efter mælken nedkøles til 5 grader.

Ved ESL behandling opvarmes mælken typisk til 128-135 grader i 0,5-2 sekunder.

Ved UHT opvarmes mælken typisk til 135 grader i 1-3 sekunder.

Arla producerer flere ESL-produkter, fx laktosefri minimælk til det danske marked og Cravendale®, som bl.a. sælges i England og Spanien.

Læs også: Er mælk naturligt?