Hvordan steger man en flæskesteg?

Flæskesteg med sprødt svær er et must – og det kræver kun et par få trin.

Hvordan steger man en flæskesteg?

Flæskesteg med sprødt svær er et must – og det kræver kun et par få trin.

Første trin til at opnå et knasende sprødt svær på flæskestegen er at ridse sværen dybt med en skarp kniv – men ikke helt ned i selve kødet. Hvis man skærer igennem til kødet, kan kødsaften trænge op gennem sværen, og det kan være vanskeligere at få sværen sprød.

Læg flæskestegen med sværen nedad i et fad med varmt vand (opvarmet i ovnen) og giv stegen 10 min. i ovnen. Tag stegen ud af ovnen og dup det overskydende vand af sværen.

Beregn 1 spsk. groft salt pr. kg kød og gnid det omhyggeligt ned mellem sværerne.

Sæt flæskestegen på en rist og sæt den ind i ovnen igen – og steg den i ca. 1½ time – afhængig af størrelsen på flæskestegen.

Brug et stegetermometer til at holde øje med kernetemperaturen. Stegen er færdig ved 65˚ - men tjek om sværen er sprød ved 55˚. Hvis det ikke er tilfældet, så skru op til 250˚ og steg videre til kernetemperaturen når 65˚, og sværen er sprød.

Når temperaturen 65˚, før sværen er sprød, kan man med fordel skære sværen af flæskestegen og grille den i ovnen. Pak stegen ind (uden svær), så den holder sig varm.

Lad stegen hvile utildækket i ca. 20 min. Under hviletiden stiger temperaturen til ca. 70 grader, og flæskestegen er nu klar.

Ribbenssteg

Ribbenssteg ridses og steges ved samme fremgangsmåde som en flæskesteg. Det er dog ikke nødvendigt a tbruge et stegetermometer, da det er svært at stege en ribbenssteg tør.