Hvordan steger man en flæskesteg?

Flæskesteg med sprødt svær er et must – og det kræver kun et par få trin.

Hvordan steger man en flæskesteg?

Flæskesteg med sprød svær er et must – og det kræver kun et par få trin.

Første trin til at opnå et knasende sprødt svær på flæskestegen er at ridse sværen dybt med en skarp kniv – men ikke helt ned i selve kødet. Hvis man skærer igennem til kødet, kan kødsaften trænge op gennem sværen, og det kan være vanskeligere at få sværen sprød. 

Læg flæskestegen med sværen nedad i et fad med varmt vand (opvarmet i ovnen) og giv stegen 10 min. i ovnen. Tag stegen ud af ovnen og dup det overskydende vand af sværen.

Beregn 1 spsk. groft salt pr. kg kød og gnid det omhyggeligt ned mellem sværerne.

Sæt flæskestegen på en rist og sæt den ind i ovnen igen – og steg den i ca. 1½ time – afhængig af størrelsen på flæskestegen.

Brug et stegetermometer til at holde øje med kernetemperaturen. Stegen er færdig ved 65˚ - men tjek om sværen er sprød ved 55˚. Hvis det ikke er tilfældet, så skru op til 250˚ og steg videre til kernetemperaturen når 65˚, og sværen er sprød.

Når temperaturen 65˚, før sværen er sprød, kan man med fordel skære sværen af flæskestegen og grille den i ovnen. Pak stegen ind (uden svær), så den holder sig varm.

Lad stegen hvile utildækket i ca. 20 min. Under hviletiden stiger temperaturen til ca. 70 grader, og flæskestegen er nu klar.

Ribbenssteg

Ribbenssteg ridses og steges ved samme fremgangsmåde som en flæskesteg. Det er dog ikke nødvendigt at bruge et stegetermometer, da det er svært at stege en ribbenssteg tør. 

Flæskesteg med sprød svær

Flæskesteg på grill

Ribbensteg med bagte æbler løg og figner

Flæskestegssovs