Morbær

Morbær ligner et stort, saftigt brombær. Botanisk set er frugten ikke et bær, men en frugtstand. Der er tale om mange sammenvoksede frugter i et morbær. Det kaldes også en falsk frugt.

Udseende

Rød morbær har en kerne af hvidt frugtkød, og i frugtmassen ligger der bittesmå kerner, som er spiselige. Bærrene er lidt sødlige.

Smag

Der findes ca. 10 arter af morbær, hvor sort morbær er det mest velsmagende. Smagen er kraftig, krydret og både syrlig og sød på en gang.

Oprindelse

Morbærtræerne vokser vildt i naturen, men er ikke længere særlig almindelige. De kan også dyrkes i haver og drivhuse.

Det sorte morbærtræ stammer oprindeligt fra Syrien, Iran og Afghanistan. I dag er det mest udbredt i middelhavslandene. Træet kan også vokse i Danmark og findes især på Bornholm og Samsø. Da træet er langsomt voksende, kan det sagtens plantes i mindre haver, selv om det kan blive 10 meter højt.

Det røde morbærtræ stammer fra Nordamerika. Det kan blive cirka 15 meter højt.

Det hvide morbærtræ stammer fra Kina. Træet bliver op til 10-12 meter højt.

Anvendelse

Hvid morbær dyrkes ikke for bærrenes skyld, men derimod som føde for silkesommerfuglenes larver, der lever af træets blade. Sorte morbær er meget saftige og vitaminrige. Når morbærrene er modne, skal de straks plukkes, for ellers falder de af grenene.

Men desværre har morbærrene så kort en holdbarhed, at de skal spises straks efter plukning. Så derfor er de ikke egnede til at transportere og sælge i butikkerne.

Ud over at spise morbærrene som frisk frugt, som fyld i pandekager eller som pynt på desserter, kan de også anvendes til marmelade, saft og vin.

Kilder

Karolines Køkken