Shiitake

Shiitake har siden år 2000 overhalet champignon som verdens mest dyrkede svamp. Shiitake svampe dyrkes primært i Kina, Japan og USA. I Danmark kender vi derfor mest shiitake som en importvare. Det er dog muligt selv at dyrke svampen, hvis man kan få fat i podede egestammer på planteskolerne. Du kan bruge shiitake svampe i mange forskellige retter. Prøv fx en opskrift på cremet svamperagout med shiitake, som kan serveres sammen med et saftigt stykke kalkun. Lækkert tilbehør kan også bestå af en risret med blandede svampe og krydderurter.

Udseende

Shiitake har en lys til mørkebrun paraplyformet hat, der er 2-4 cm i diameter. Hatten har lyse lameller, og kødet er fast og hvidt. Stokken er lysbrun.

Oprindelse

Kina er den største producent af svampen, stærkt fulgt af Japan og USA.

Anvendelse

udblødes i lunkent vand i ca. en time, hvor de vokser til dobbelt størrelse. De tørrede svampe har en kraftig smag i stil med portobello.

Shiitake bruges meget i det japanske køkken, blandt andet i den japanske misosuppe. De kan også bruges i sammenkogte kød- og grøntsagsretter samt supper og saucer.

Stokken er grov og sej og spises normalt ikke, men den er god til at koge med i en fond.

Botanik

Den dyrkes på egestolper eller på et savsmuldsmedium i plasticposer.

Holdbarhed

Den er velegnet til tørring, men uegnet til frysning.

Tips og Tricks

Man kan over internettet og i nogle planteskoler købe podede egestammer eller mycelium og dyrke sine egne shiitake svampe.

Kilder

”Svampe nr. 47”, Foreningen til Svampekundskabens Fremme, 2003