Airfryer

Airfryer

En airfryer er en lille bordovn, der tilbereder maden hurtigt og effektivt ved hjælp af varmluft. Airfryeren er blevet populær og mange bruger den lille effektive varmluftsovn til at tilberede sprøde og velsmagende retter med mindre fedt. I airfryeren cirkuleres luften hurtigt og jævnt rundt i ovnrummet. Derved får maden en sprød stegeskorpe og forbliver saftig indeni - ved brug af minimalt fedtstof.

Indhold

Hvad er fidusen ved en airfryer?

En airfryer er det samme som en effektiv varmluftsovn - bare i en mini-udgave. Der er flere fordele ved at tilberede mad i en airfryer - nogle af dem kommer her:

  • Airfryeren bruger varm luft til at "fritere" maden – dvs. du får sprød overflade uden (meget) olie.
  • Airfryeren er hurtigere end en ovn, da den ikke skal forvarme og deuden cirkulerer varmen effektivt rundt.
  • Airfryeren sparer energi sammenlignet med en almindelig ovn.
  • Airfryeren er nem at rengøre – især modeller med aftagelig skuffe og non-stick belægning.
  • Airfryeren kan lave alt fra pommes frites og grøntsager til kage og fisk.

Er det hurtigere og billigere at bruge en airfryer?

Sammenlignet med en almindelig varmluftovn, kan man både spare energi og tid ved at bruge en airfryer. Airfryeren når lynhurtigt op på den indstillede temperatur, fordi ovnen ikke skal forvarmes i længere tid inden brug. Tilberedning af maden går hurtigere end i en almindelig ovn, fordi luften cirkuleres kraftigt rundt.

Forbrugerrådet har målt energiforbruget ved tilberedning af en kylling på 1300 gram i ovn og i airfryer. I det konkrete forsøg var forskellen i energiforbrug 0,15 kWh (83 øre) til airfryerens fordel. Det tog 60 minutter at stege kyllingen i den almindelige ovn, mens det tog 40 minutter i airfryeren, hvor kyllingen var delt i to halve for at kunne være i beholderen.

Hvor lang tid skal ting have i en airfryer?

Tabellen nedenfor viser hvordan temperatur og tid kan omregnes fra ovn til airfryer.

Bemærk at tabellen kun er en tommelfingerregel, da det kommer an på den enkelte ovn og airfryers kapacitet og kraft.

Temp. i varmluft Temp. i airfryer Min. i ovn Min. i airfryer
150° 135° 10 8
165° 150° 15 12
175° 165° 20 16
190° 175° 30 24
200° 185° 45 36
225° 200° 60 48

Hvad kan man lave i en airfryer?

En airfryer kan stege, grille og bage alt fra både grøntsager og falafler til hele retter som omelet eller kyllingefajitas. Den lille ovn kan også tilberede gængse fritureretter som pommes frites, forårsruller, kyllingelår og fiskefileter.

Airfryeren kan bruges til bagværk, men det lille bundareal giver dog visse begrænsninger. Der kan fx kun blive plads til seks boller eller fire cookies ad gangen i en airfryer.

Alle typer af ovnfaste skåle - porcelæn, keramik, metal og silikone – kan bruges i airfryeren. Tildækning af maden med stanniol er en dårlig ide, fordi det forhindrer den varme luft i at opvarme maden. Bagepapir kan anvendes, men det skal kun dække bunden og være helt dækket af madvarer, for ellers blæser det rundt i ovnen og kan komme for tæt på varmelegemet.

En variation af airfryer, der kaldes actifry, har en indbygget roterende arm, så den kan vende maden under tilberedning. Derved bliver alle overflader jævnt sprøde.

Hvad må man ikke komme i en airfryer?

Der er nogle ting, du bør undgå at komme i en airfryer:

  • Væsker i store mængder: Fx suppe eller saucer - det kan sprøjte og ødelægge airfryeren.
  • Letvægtsmaterialer som bagepapir eller mad i alufolie uden vægt – det kan blæse op og ramme varmelegemet.
  • Meget fedt eller ost direkte på varmelegemet – det kan brænde fast og ryge.
  • Rå ris eller pasta – de skal først koges, da airfryeren ikke bruger væske til tilberedning.

Hvilken airfryer er den bedste?

Inden du vælger en airfryer, kan det være en god idé at overveje følgende:

  1. Hvor tit og til hvad vil du bruge den? En airfryer har et begrænset anvendelsesområde med hensyn til den mængde, den kan rumme. Derfor er det vigtigt at vælge en model, som passer godt til dine behov - særligt i størrelsen.
  2. Har du plads på køkkenbordet? En airfryer vejer 5 til 7 kilo, og har et areal på ca. 30x40 cm. Højden kan variere fra 30 til 40 cm, så der skal også være plads på køkkenbordet under et eventuelt overskab. Der er en ventilationsrist bag på airfryeren, hvor der kommer varmt luft ud, når den er i brug. Det skal væggen derfor kunne tåle.
  3. Hvor mange liter skal en airfryer være? De mindste og billigste modeller rummer 1 til 3 liter og er passende, hvis du skal tilberede små retter eller mad til få personer. Der findes større modeller, som rummer 4 til 5 liter og helt store modeller, som rummer 6 liter eller mere og har to kurve.

Til to personer anbefales en airfryer på 2,5 til 4 liter. Det afhænger dog lidt af, hvad I vil bruge den til:

  • 2,5-3 liter: God til snacks, grøntsager og
  • 3,5-4 liter: Mere alsidig – plads til fx to kyllingebrystfileter eller en lille lasagneform.

Vælg model med aftagelig skuffe og non-stick belægning. Så er den lettere at gøre ren. Tjek evt. også om delene tåler opvaskemaskine. Er du i tvivl om hvilken airfryer, der passer til dit behov, kan du trykke her og se Forbrugerrådet Tænks test af airfryers.

Find mere inspiration i vores samling af airfryer opskrifter - nemme, hurtige og super lækre opskrifter.