Er smør sundt?

Nyere studier gør op med myten om det usunde smør og den smørforskrækkelse, der har hersket tidligere. Er smør sundere, end de fleste af os går og tror?

Den tidligere udskældte spise smør har fået revanche de senere år, og vi er begyndt at få øjnene op for smørrets mange vitaminer og at mættede fedtsyrer måske ikke er så skidt, som vi har antaget tidligere. Der er flere gode grunde til at tilføje smør til din kost, eller i hvert fald ikke have dårlig samvittighed over det. Lad os se på smørrets fordele.

Smør indeholder A- D- E- og K-vitaminer samt antioxidanter, som kroppen har brug for.

Smørfedt indeholder også kolesterol, som er en vigtig kilde til eksempelvis udviklingen af børns hjerne- og nervesystem.

Så på den baggrund er der er ingen umiddelbar grund til at droppe smørret næste gang, du smører dig en mad.

Smør med måde

Når det er sagt, så er smør ikke sundt i sig selv. Devisen ”alt med måde” er ganske passende, når man snakker om smør, da man naturligvis ikke skal mæske sig med smør i kilovis hver uge. Man skal samtidigt sørge for at få umættede fedtsyrer og have smør som en del af en varieret kost.

Smør eller blandingsprodukt?

Når vi snakker om mættede og umættede fedtsyrer er det oplagt at kigge på blandingsprodukter, som blød margarine og smørblandinger, da de indeholder mere umættet fedt. Fødevarestyrelsens tommelfingerregel er, at jo blødere margarinen og smørret er, jo mere umættet fedt indeholder det. Blandingsprodukter som Kærgården indeholder rapsolie for netop at gøre produktet blødt og smørbart, og netop rapsolie indeholder det, man kalder enkeltumættede fedtsyrer.  

Så hvilken smør er sundest? Smør eller blandingsprodukt? Det er der ikke et helt entydigt svar på. Begge indeholder gode og nødvendige fedtsyrer, så det er op til dig selv, hvilket produkt du hælder mest til som en del af en ellers varieret kost.

Du kan altid læse mere om sund kost på Fødevarestyrelsens side altomkost.dk.