Hvad er osteløbe?

Hvad er osteløbe?

  0 Kommentarer

For at få mælk til at stivne tilsættes væsken osteløbe. Oprindeligt udvundet fra kalvemaver, men i dag ofte vegetabilsk.

Osteløbe er en væske, der tilsættes mælken for at få den til at koagulere/stivne, så mælken bliver skærbar. Det er nødvendigt i produktionen af de fleste ostetyper, som ellers ikke ville have den fasthed, der skal bruges.

Osteløbe er et enzym, som kort fortalt dannes af levende celler, og som katalyserer kemiske reaktioner. De findes i alle organismer lige fra encellede bakterier til flercellede planter og dyr.

Osteløbe blev oprindeligt udvundet af kalvemaver, men bliver i dag ofte også lavet af vegetabilske mikroorganismer. For at optimere produktionen af osteløbe, og for at sænke prisen, bliver hovedparten af den i dag brugte osteløbe fremstillet af gensplejsede colibakterier. Fordelen ved det er, at man kan fremstille store mængder osteløbe hurtigt, billigt og med meget ensartet kvalitet.

Når osteløbe tilsættes mælken går koaguleringen som regel ganske hurtigt. Allerede efter omkring 30 minutter vil mælke blive fast. Mejeristen skærer igennem massen med en kniv for at vurdere fastheden i massen.

Osteløbe påvirker også nedbrydningen af protein, som har betydning for ostens smag.

Herunder finder du en liste over de produkter, der indeholder vegetabilsk osteløbe:

Karolines Køkken®
Mornay sauce (alm. og let), ostesauce
Mozzarella 16% fedt
Pizzatopping
Revet Pasta- og gratineringsost 30%
Klassisk Salatost i blok 
Klassisk Salatost i tern
Salatost i tern med persille og hvidløg
Skyr 0,2%


Høng®
Gyldenrød
Klosterkrone
Råhvid

Arla Klovborg®
Skæreost/skiveost mild (M) mellemlagret (ML) lageret (L) (IKKE ekstralagret XL)
Samsø
Havarti

Puck®
Middelhavsinspireret ost (ultrafiltreret)

Riberhus®:
Historiske oste 1930
Historiske oste  1950
Skæreost/skiveost  mild (M) mellemlagret (ML) lageret (L) (IKKE ekstralagret XL)
Økologisk ML

Arla®
Cheddar skiver
Emmental skære/skiver
Havarti
Kronekilde
Ostesticks
Øko skyr mango/vanilje

Arla® Laktosefri
Skyr naturel
Skyr mango/vanilje

Arla Lillebror®
Skiveost

Thranes mejeri®
Røgeost 0,4%
Røgeost 10 %
Røgeost 1%
Røgeost økologisk 1%

Cheasy®
Revet mozzarella
Skiveoste
Skæreoste 6% /13 %
Skyr 0,2%
Skyr vanilje 0,2%
Skyr med blåbær og solbær
Skyr med hindbær og rabarber
Skyr med blåbær og vanilje
Skyr med pære og vanilje
Skyr-yoghurt med blåbær og vanilje
Skyr-yoghurt med hindbær og granatæble
Skyr m/hindbær 150g
Skyr m/fersken & passionsfrugt 150g
Hytteost 1,5%
Salatost i tern 3%

Castello®
Tistrup ML
Tistrup XL
Aged Emmental
Aged Havarti
Blue Økologisk
Økologisk Brie
Creamy White
Danablue Guld skiveost

Arla Unika®
Gammel Knas
Høgelund