Mælkeguide

Mælk er en vigtig del af både den danske og den skandinaviske madkultur og er en hyppig brugt ingrediens i madlavningen. Mælk er også en udmærket måltidsdrik godt som mellemmåltid. Disse tre anvendelser var åbenlyse allerede i bondesamfundet. I de nordiske lande har skolemælksordningerne fået en betydende rolle og medvirker til, at børn gennem hele skoleforløbet kan få mælk hver dag.

Guider

Mælk er en god ernæringscocktail og bidrager med en række af de væsentlige vitaminer og mineraler i den danske kost. Se også artiklen Er mælk sundt?

Fødevaredirektoratet anbefaler alle over et år ½ liter mælk om dagen - vælg fortrinsvis blandt det store udbud af de magre produkter.

Mælk kan drikkes iskold, som den er. Mælk, dog ikke kærnemælk, kan også anvendes fx som ingrediens i varme kaffedrikke som cappuccino, cafe latte m.m. Jo højere fedtprocent, der er i mælken, jo blødere kaffesmag.

Mælk anvendes også som tilbehør til grød samt havregryn og øvrige morgenmadsprodukter.

Mælk anvendes også som ingrediens til madlavning, til grød og i bagværk samt i utallige klassiske og nye desserter.

Fremstilling: Mælken indsamles i store tankbiler hos landmanden og køres direkte til mejeriet, hvor der tages forskellige prøver af den. Mælken pumpes over i mejeriets tanke, når den er godkendt den mht. smag. Fra tanken pumpes den til centrifugen, hvor den centrifugeres og hermed renses og deles i fløde og skummetmælk. Mælken blandes igen (fagudtryk = standardiseres), så den får den rigtige fedtprocent. Nu homogeniseres mælken i en homogenisator, dvs de store fedtkugler i mælken knuses under højt tryk til bitte små fedt-kugler. Fordelen ved homogenisering af mælken er, at mælkens fedt ikke ligger som klumper i mælkekartonen. Alle konventionelle mælketyper er homogeniseret. Nogle økologiske produkter er ikke homogeniseret (uhomogeniseret).

Inden mælken tappes på kartoner, skal den varmebehandles eller som det også hedder pasteuriseres. Mælk er altid pasteuriseret for at sikre, at den er fri for bakterier. Pasteuriseringen foregår i et pladeapparat, hvor mælken varmes op til den ønskede temperatur i den ønskede tid, hvorefter den køles ned til 4-6º og tappes på kartoner, der stemples med tappedato, holdbarhedsdato og mejeri. Mælkekartonerne stables i mælkekasser, som igen stables på rullepaller - alt foregår automatisk. De fyldte rullepaller opbevares på kølelager ved 4-6º, indtil de senere på døgnet bliver hentet af distributionsbiler, der sørger for, at der er frisk mælk i forretningerne næste morgen.

Andre noter

Opbevaring: Bør opbevares ved højest 5º og aldrig sammen med råvarer, der er stærkt lugtende.

Holdbarhed: 2-3 dage efter åbning.

Frysning: Mælk kan fryses i emballagen i ca. 4 måneder ved minus 18º. Vær opmærksom på, at mælk, der har været frosset, ikke smager som frisk mælk og derfor er bedst egnet til madlavning. Kærnemælk kan ikke fryses.

Kilder

Karolines Køkken