Gelatine

Gelatine er fortykningsmidler til mad fx husblas. Ordet bruges af og til som synonym for husblas.

Beskrivelse

Gelatine er fremstillet af proteiner; husblas i dansk handel er fremstillet af svinehud. Gelatine fra dyr/husblas har ikke noget E-nummer, da det ikke er et tilsætningsstof, men en almindelig ingrediens. At der findes E-nummerede tilsætningsstoffer, der er baseret på proteiner fra dyr, er en anden sag.

Synonymer

Ordet gelatine bruges dog også i forbindelse med tilberedning af kød. De naturlige muskelproteiner (collagen) omdannes ved opvarming/tilberedning til flydende gelatine. Det er fx derfor, at en sauce lavet af skyen bliver stiv, ligesom en budding, når den køles ned.

Forbehold

Mennesker, der ønsker at undgå at spise svin, bør undgå husblas og produkter stivet med husblas.

Tips og tricks

I helsekostbutikker kan købes et gelatine-produkt ved navn agar-agar, som fremstilles af tang.