Edamamebønner

Edamamebønner

Edamamebønner er umodne sojabønner, som typisk serveres let kogte eller dampede fx med en smule salt. De grønne bønner er både velsmagende og rige på protein, kostfibre og vitaminer, hvilket gør dem populære i det grønne køkken. Bønnerne har været dyrket i Asien i mange århundreder og er meget brugt i det japanske og kinesiske køkken.

Indhold

Hvad er edamamebønner?

Edamamebønner er det samme som sojabønner. Bønnerne fås som frostvare, både med og uden bælge. De kaldes også mukimame. Navnene edamame og mukimame stammer fra Japan, hvor edamame betyder sojabønner med bælg, og mukimame er de bælgede bønner. Edamame er grønne bælge med 2-4 store, lysegrønne bønner indeni. En bønne ligner en aflang ært. Edamamebønner har en frisk smag, der minder om ærter, og konsistensen er fast.

Edamamebønnen er en bælgfrugt. Læs mere om bælgfrugter her.

Hvordan spiser man edamamebønner?

Edamamebønner kan serveres som snack eller til sushi drysset med salt, citronsaft eller chilipulver. Du kan også dyppe dem i sojasauce ved serveringen. Edamamebønnerner er også lækre i salater og wokretter.

Er det sundt at spise edamamebønner?

Edamamebønner indeholder mange proteiner og kostfibre, som giver en god mæthedsfornemmelse. Derudover er de rige på vitaminer og mineraler – blandt andet folat, jern, magnesium og kalium. Edamamebønner er også en kilde til umættede fedtsyrer. Derfor kan edamamebønner være et godt valg i køkkenet - og så smager de skønt.

Kan edamamebønner spises rå?

Nej, edamamebønner bør ikke spises rå. Rå sojabønner kan give mavesmerter og fordøjelsesproblemer. Det er derfor vigtigt, at bønnerne koges eller dampes, før de spises. Dette gælder også for bønner, der skal bruges i kolde retter – de skal først koges og derefter afkøles.

Hvorfor skal edamamebønner koges?

Edamamebønner skal koges, fordi rå sojabønner indeholder naturlige stoffer (bl.a. trypsin-inhibitorer og lektiner), som kan hæmme fordøjelsen og give ubehag i maven, hvis de spises i rå form. Når bønnerne koges eller dampes, nedbrydes disse stoffer - og bønnerne bliver lettere at fordøje. Kogning forbedrer også smag og konsistens af bønnerne.

Hvor lang tid skal man koge edamamebønner?

Kogetiden for edamamebønner kan du ofte se på emballagen, men ellers kan du følge disse vejledende kogetider:

  • Frosne edamamebønner i bælg skal typisk koge i 3-5 minutter i letsaltet vand.
  • Bønner uden bælg har ofte en lidt kortere kogetid på 2-3 minutter.

De edamamebønner, man køber på frost i supermarkederne, er ofte blancherede, dvs. de allerede har fået en varmebehandling. Derfor skal de kun have et kort opkog eller blot overhældes med kogende vand, før de er klar til brug. Edamamebønnerne skal være møre, men stadig have lidt bid.

Vidste du...

...at du også kan lave hummus af edamamebønner? Prøv vores lækre opskrift på edamamehummus, der gør sig perfekt som tilbehør til fx grillede grøntsager.

Find masser af inspiration til lækker mad med edamamebønner her.

Kilder:

Fødevarestyrelsen

DTU Fødevareinstituttet

Go Cook