Kirsebær

Kirsebær er en stenfrugt, kugleformet med en glat oval sten. Der findes et utal af forskellige sorter, nogle er sure, andre søde. Farven kan variere fra gul over lyserød til mørkerød og sort. Friske kirsebær skal være blanke og saftspændte - uden pletter og stød.

Udseende

Sød kirsebær (spisekirsebær) er lyst rødt, mørkerødt eller gult. Sur kirsebær (syltekirsebær) er mørkerødt til sort og har et højt indhold af kalium.

Oprindelse

Kirsebær antages at være udbredt i den tempererede zone af Asien, Europa og Nord Amerika allerede i forhistorisk tid.

Anvendelse

Kirsebær kan opdeles i følgerne arter: Vilde kirsebær eller fuglekirsebær. Det vilde kirsebær er lille og sort, og stilken, der bruges i afkog, siges at have en vandrivende virkning. De søde kirsebær bruges friske i frugtanretninger. Det er de sure kirsebær, der syltes og laves kirsebærsauce af. Kirsebær bruges i kager og fromager og benyttes til kirsch. Man kan lægge kirsebær og sukker i en neutral spiritus og lade det trække et års tid - herved opnås en dejlig kirsebærdrik.

Kilder

Karolines Køkken