Koriander

Udseende

Koriander er en etårig skærmplante med mørkegrønne snitdelte blade. Den bliver ca. 60 cm høj. Koriander bliver ranglet af vækst som kørvel og fennikel. De rødlige blomster, der er samlet i skærme, kommer i juli-august.

Smag

Korianderblade har en aromatisk, lidt besk krydderismag. Frøene har en mild citruslignende smag, der minder om en mellemting mellem moskus og appelsin. Bladenes og frøenes smag er meget forskellige, og de to ting kan ikke erstatte hinanden i en ret. Efter afblomstring dufter de umodne frø stærkt, hvilket har givet planten sit navn, da koriander kommer af ordet koris, som betyder væggelus. Den specielle duft, som de grønne frø afgiver, finder nogle mennesker nemlig ubehagelig.

Oprindelse

Koriander stammer Asien og Nordafrika, hvor den findes vildtvoksende. Den er nævnt i Biblen, og frø er blevet fundet i gamle ægyptiske grave. Den blev bragt til Nordeuropa af romerne, der brugte den som krydderurt i maden og som lægemiddel. Efter afblomstring dufter de umodne frø stærkt, hvilket har givet planten sit navn, da koriander kommer af ordet koris, som betyder væggelus. Den specielle duft, som de grønne frø afgiver, finder nogle mennesker nemlig ubehagelig.

Anvendelse

Asiatiske retter, som grønt drys på smørrebrød, æggeretter og ris. Både de friske blade og frøene anvendes i madlavningen. Frøene anvendes hele eller stødte. Den bedste smag fås, hvis hele frø ristes på en tør pande, før de stødes i en morter. Krydderiet anvendes også i det asiatiske køkken blandt andet i supper, indisk mad, thaimad og wokretter. Desuden i kager og brød, hvor det giver en let parfumeret smag. Man skal blot passe på, at man ikke krydrer for meget, for så bliver smagen for dominerende. Stødt korianderfrø indgår i blandingskrydderiet karry.

Botanik

Kan gro i haven. Skal sås hver 14. dag, hvis man vil have friske blade hele sommeren. Frøene kan man høste i august, men smagsmæssigt er købte sydlandske frø mere aromatiske. 

Holdbarhed

Korianderblade er ikke egnet til tørring. Det er bedre at fryse dem i små fryseposer. Så kan de anvendes direkte fra fryseren, hvor de frosne blade knuses og kommes i retten.

Erstatning

Koriander kaldes også kinesisk persille eller thailandsk persille.

Tips og Tricks

I varme retter skal korianderblade tilsættes til sidst, for ellers forsvinder smagen

Kilder

Kilder: Havenyt

Kilde: Karolines Køkken. ”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010