Marcipan

Marcipan er et nydelsesprodukt, som typisk bruges i konfekt, kager og desserter. Marcipan smager sødt, men har også en svag bitter smag, som stammer fra bitre mandler eller abrikoskerner.

Oprindelse

Hvornår man fandt på at lave marcipan for første gang fremgår ikke helt klart af historien. Både italienerne og tyskerne hævder, at de har opfundet den for omkring 4-500 år siden. Læs de historiske beskrivelser på Odense Marcipan.

Anvendelse

Marcipan indeholder mandler og sukker. Nogle producenter bruger også glukosesirup, honning eller ahornsirup til at søde marcipanen med. I nogle marcipanprodukter er der tilsat abrikoskerner som erstatning for en del af mandlerne. Abrikoskerner er en billigere råvare end mandler, men de har gode bageegenskaber og er derfor ofte tilsat bagemarcipan.

Ved fremstilling af marcipan skolder man først mandlerne og smutter dem. De afskallede mandler fyldes i en mølle sammen med sukker, glukose og vand. Blandingen opvarmes og hakkes sammen, og resultatet er en varm marcipan, som efter afkøling er klar til brug. Det er muligt at få marcipan uden sukker, som er tilsat sorbitol som sødemiddel, men Odense Marcipan, som fremstiller marcipan uden sukker, anbefaler dog ikke produktet til diabetikere, fordi der er et naturligt sukkerindhold i mandlerne.

Også økologisk marcipan er i handelen. I sæsonen op til jul kan man finde flere specielle marcipanprodukter, som konfektmarcipan, kokosmasse, festmarcipan og så videre på butikkernes hylder.

Næringsindhold

Marcipan har et højt energiindhold, der dels stammer fra de olieholdige mandler og dels fra kulhydraterne i sukkeret.

Forbehold

Betegnelsen ”ren rå marcipan” må kun benyttes, hvis marcipanen indeholder mindst 60 procent mandler. Visse proteiner, som findes i mandler og abrikoskerner kan for nogen være allergifremkaldende.

Tips og Tricks

Skal du rulle marcipan tyndt ud, så læg en klump marcipan ind i en stor fryseplastpose. Så kan du nemt bruge kagerullen, uden at den hænger fast i marcipanen. Når du er færdig, klippes posen op, og du kan tage marcipanen ud og skære den til.

Kilder

Karolines Køkken