Squash

Hvad er squash? Squash er en billig og meget anvendelig grøntsag. I nogle opskrifter støder man på andre navne, som courgettezucchini eller sommergræskar. Så hvad er en courgette og zucchini? Der er tale om den samme grøntsag. Squash er det amerikanske navn, mens courgette er det franske og zucchini det italienske navn. Danske squash høstes fra juli til oktober, men udenlandske squash kan købes hele året. Jo mindre de er, jo mere smag er der at komme efter. Squash kan nydes på mange måder, om det er rå i salater, sauteret, friteret, farseret, gratineret eller bagt. 

Udseende

Squash ligner græskar i miniformat, men de har en helt blød skal og et fast hvidt frugtkød med bløde kerner indeni. Squash kan være grønne eller gule i skallen, og er som regel aflange, men kan også være runde.

Oprindelse

Squash stammer oprindelig fra Mexico og Sydamerika. Man mener, at indianerne allerede dyrkede dem 7.000 år før vor tidsregning. De kom til Europa i 1600-tallet, og fra Middelhavslandene kom de til det øvrige Europa.

I dag dyrkes squash over det meste af verden.

Anvendelse

Anvendelse af squash: Smagen er neutral, en anelse sødlig og nøddeagtig. Det giver squashen mange anvendelsesmuligheder, da den ikke dominerer smagen i en ret, men giver fylde.

Hvodan tilbereder man squash?

Squash kan spises rå i salater, hvor de skæres i tern eller rives groft.

Squash kan svitses sammen med andre grøntsager og serveres som tilbehør til kød og fiskeretter. Lidt større squash kan flækkes og udhules og fyldes med fars eller grøntsagsfyld.

De er gode i grøntsagssupper, ratatouille, wokretter, fyld i omeletter og tærter.

Desuden kan reven squash bruges i kager og brød, hvor de giver bagværket saftighed.

Kan man sylte squash? Ja, squash kan også syltes.

De store gule squashblomster kan fyldes med mozzarella, ricotta eller lignende friskost, eventuelt blandet med soltørrede tomater og krydderurter. De steges på en pande eller vendes i en beignetdej og frituresteges. Squashblomsterne serveres til en aperitif eller som tilbehør til en forret.

Bladene kan stuves som spinat, de er dog grovere end spinat. Squashblomster og blade er også spiselige.

Botanik

Vi betragter en squash som en grøntsag, selv om den botanisk set er en frugt eller helt korrekt et bær med mange frø (kerner). Squash tilhører græskarfamilien. De er nemme at dyrke i en køkkenhave. Planten er pladskrævende, de store blade fylder meget. Men en til to planter er normalt nok til at forsyne en familie med squash, for udbyttet er stort.

Næringsindhold

Ligesom agurker har squash et stort vandindhold, men de indeholder også både A-, B- og C-vitamin og mineralerne jern og kalium.

Kilder

The Plant Explorer link: http://www.theplantexplorer.com/category/laes-om-graeskar-og-squash-39/

Årstiderne Link: http://www.aarstiderne.com/Opskrifter/Leksikon/squash1.