Hvad er det bedste smør til bagning og madlavning?

Det store udbud af både smør, blandingsprodukter, margarine og olier kan gøre det til lidt af en jungle at finde rundt i. Lær her om hvilke slags produkter der egner sig bedst til stegning og bagning.

Du skal bage kage, men har ikke mere smør. Kan du bruge margarinen i stedet for? Det korte svar er ja. Men hvis du vil have det bedste ud af din stegte kyllingefilet eller drømmekage, så er her et par gode tommelfingerregler, når det kommer til at vælge fedstof til bagning og stegning.

 

Bag med smør

Smør er det bedste valg, når du skal bage, især når det kommer til smag. Du kan sagtens stege i smør, men da smør branker hurtigere end alternativerne, som er blandet med olie, skal du blot være opmærksom på, at dine bøffer eller kyllingefilet ikke bliver sorte og dermed får en branket smag og udseende.

Steg med margarine

Med sin faste konsistens er stegemargarine det bedste at stege i. Stegmargarine har et højt indhold af mættede fedtsyrer.

Smør brødet med plantemargarine eller blandingsprodukter

Det er blødt og nemt at arbejde med. Plantemargarine kan også sagtens bruges til bagning, men undlad at bruge det til stegning. Et blandingsprodukt har typisk tilsat vegetabilsk fedtstof som for eksempel rapsolie, der gør det blødt og nemt at arbejde med.

Olier

Olier som rapsolie og olivenolie er som udgangspunkt sundere i bred forstand end smør og er velegnede til bagning og som salatdressing. Bruger du olie til at stege i, så sørg for at opvarme det langsomt, da det giver den bedste smag.