Hvad er Feta?

Feta – den græske herlighed.

’Feta’, ’fetaost’, ’salatost’ og ’hvid ost’ – kært barn har mange navne.

Feta blev BOB-beskyttet (egnsbeskyttet) i 2005, hvilket betyder, at det kun er fetaost produceret i Grækenland, der må kaldes feta. Til trods for at fetaosten har sin oprindelse i Grækenland, er ordet ’feta’ faktisk italiensk og betyder ’en skive’. Flere steder i verden produceres der oste, som minder om Feta. Osten, der er produceret i Danmark, går under navnet ’salatost’. Selvom den hvide ost går under mange navne, er der ingen tvivl om, at osten er en favorit i mange køkkener.

Oprindeligt fremstilles fetaosten af fåre- og gedemælk (max. 30% gedemælk), men den danske salatost/hvid ost produceres af komælk. Fremstillingen af salatosten påbegyndes ved at lavpasteurisere komælken for at sikre, at den er fri for bakterier. Desuden homogeniseres mælken for at findele fedtkuglerne i mælken fra få store til mange små. Denne homogenisering får osten til at se mere hvid ud. Ostemælken tilsættes herefter en bakteriekultur for at starte syrningen/fermenteringen af mælken. For at ostemælken kan stivne (kaldet koagulere), tilsættes der osteløbe (mælkesyrebakterie), hvorefter ostemassen skæres, så der dannes ostekorn. De løse ostekorn kommer herefter i forme, for at dræne og sætte sig. At osten dræner uden at blive presset med tryk, giver osten dens karakteristiske udtryk med få irregulære revner/huller i osten. Når dræningen er overstået, bliver osteblokkene skåret i mindre stykker og lagt i beholdere, hvor der tilsættes saltlage.  

Du kan finde salatosten i et hav af forskellige varianter – blokke, tern, med eller uden krydderier, i olie eller saltlage. Desuden fås osten med varierende fedtindhold, der har betydning for ostens konsistens. Nogle salatoste er mere cremede og bløde, hvor andre er mere faste og let smuldrende.

Salatostens let syrlige og saltede smag kan pifte de fleste kolde retter op. Prøv den i dine yndlings salater eller kom et par tern i dine wraps, hvor den giver masser af fylde og smag. Du kan også lade den gøre underværker i det varme køkken, hvor dens cremede konsistens især er god i tærter, ovnretter eller på en pizza. Er du snacksulten, kan du også røre salatosten op med sæsonens krydderurter og bruge den som dip til dine grøntsagstænger eller som smørelse på brød. 

Tip: Hvis man synes at osten er for salt, kan den lægges i vand eller mælk i et kvarters tid før servering.

Ostetype

Modnet ost.

Karakteristika

Hvid, blød eller halvfast konsistens, let smuldrende, skorpefri.

Smag

Let syrlig og saltet.

Arla oste:

Karolines Køkken® Salatost naturel

Karolines Køkken® Salatost m. persille og hvidløg

Karolines Køkken® Salatost i olie med soltørrede tomater

Karolines Køkken® Salatost i olie med grønne oliven og hvidløg

Arla Cheasy® Salatost naturel

Arla® Laktosefri Salatost naturel (sæson)

Puck® Salatost i blok

Puck® Salatost i tern i olie (sæson)