Cayennepeber

Cayennepeber er et chiliprodukt, som vi bedst kender som et rødbrunt pulver, der ligner paprika. Men cayennepeber har en meget stærkere og mere brændende smag end paprika.

Oprindelse

Navnet cayenne henviser til en caribisk ø, der hedder Cayenne, selvom det ikke er herfra, at det har sin oprindelse. Cayennepeber stammer fra Sydamerika. I dag dyrkes det i Indien, Østafrika, Mexico og USA.

Cayennepeber er tidligere blevet kaldt indisk peber. Men det er forkert, da det intet har med peberkorn at gøre, og relationen til Indien bygger på en misforståelse, fordi Columbus troede, at han var kommet til Indien, da han kom til Amerika.

Cayennepeber var et af de første nye, eksotiske krydderier, der fandt vej til danske køkkener efter 2. verdenskrig. Det kunne få en gryderet til at smage stærkt krydret og dermed pirre smagsløgene mere, end de fleste danskere var vant til dengang.

Anvendelse

Cayennepeber kan bruges til kød og fjerkræ, især sammenkogte retter og grillet kød. Men også omeletter og osteretter kan få et pift af cayenne.

Cayennepeber anvendes desuden i dressinger og saucer til skaldyr og fisk. Og det indgår ofte som den stærke ingrediens i karryblandinger og i de chilisaucer, som man kan købe på glas eller i flasker.

Cayennepulver mister hurtigt en del af sin kraftfulde smag, hvis det henstår. Det skal derfor opbevares tørt og lufttæt.

Botanik

Der anvendes tørrede chilipebre af sorten cayenne til fremstilling af cayennepeber. Chilifrugterne plukkes, når de er modne, og så tørres de og males til pulver.

Styrken i cayennepeberet kan variere, alt efter om frøene er malet med eller ej. Jo flere frø, jo lysere og stærkere krydderi, får man.

Kilder

”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009.