Hvidløg

Hvidløg hører til liljefamilien. Det menes, at hvidløg stammer fra det centrale Asien, men er meget tidligt udbredt i middelhavsområdet. Dyrkning af hvidløg har været kendt i mere end 5000 år.

Udseende

Hvidløg består af mange små løg - dem man kalder ”fed”, og de små fed er omsluttet af lys/hvid skræl. De grønne farvestoffer i hvidløg, antocyaniner og chlorophyl, kan sammen med syre gøre hvidløgsfed irgrønne fx ved syltning. Men grønfarvningen er ikke farlig.

Smag

Hvidløg har en stærk lugt og smag pga. af svovlholdig olie. Den stærke lugt og smag bliver mere sød og nøddeagtig ved tilberedning, men undgå at brune hvidløget meget, så bliver smagen bitter.

Anvendelse

Hvidløg er en grøntsag, men bruges mest som en krydderurt i madlavning. 

Holdbarhed

Hvidløg kan fryses, men det anbefales ikke, fordi løgene kan blive bløde, og smagen bliver dårligere. Hvidløgsfed sælges også i olie, hvor det er meget vigtigt, at glasset opbevares i køleskabet efter åbning.

Forbehold

Hvis hvidløg i olie står ved stuetemperatur, kan det resultere i botulisme (pølseforgiftning), der er meget livstruende.

Kilder

Råvareguiden