Salvie

Udseende

Salvie er en staude, der kan blive 50-70 cm høj. Bladene er aflange og dækket af små fine dun, der giver dem et sølvgråt udseende. Planten får blåviolette blomster, der sidder i kranse om den øverste del af stænglen. Der findes varianter af planten, som har rødlige eller brogede blade.

Smag

Salvie har en kraftig, krydret og gennemtrængende smag. Den skal anvendes med måde, fordi overdreven brug kan ødelægge maden. For meget salvie i maden kan nemlig give en kvalmende og snerpende smag, og har man først oplevet det, forsøger man sig næppe igen foreløbig.

Oprindelse

Salvie stammer fra Middelhavslandene, hvor den vokser vildt på stenede skråninger. Den dyrkes i dag mange steder i verden, da det er en nøjsom og hårdfør plante. Navnet salvie kommer af det latinske salvare, der betyder at helbrede. Salvie bliver også kaldt lægesalvie, og det er ikke uden grund, for den har siden oldtiden været den mest anvendte lægeurt.

Anvendelse

Det er bladene, der anvendes som krydderurt i maden. God i retter med kalvekød og ost (bl.a. saltimbocca) og andre kødretter. I supper og saucer. Traditionelt har salvie hørt sammen med fed mad som pølser, flæskesteg, fyld i fjerkræ, til sylte, blodpølse og ål, fordi salvien modvirker den fede fornemmelse. Salvie bruges meget i det franske og det italienske køkken. Et eksempel er den italienske ret saltimbocca, hvor salvieblade og lufttørret skinke lægges på tynde skiver kalvekød, der foldes sammen og pandesteges. Et par salvieblade kan også hakkes fint og bruges som drys på fx en tomatsalat. I gryderetter og tomatsaucer kan et enkelt salvieblad give en god smag. Som nævnt skal man passe på med ikke at bruge for meget. Prøv også at stege salvieblade sprøde og fordel dem over pasta eller svitsede grønsager.

Botanik

Er en staude. Kan gro i haven, i krukker og i altankasser. Gamle planter bør skiftes ud efter 4-5 års forløb. Kan både sås og stiklingeformeres.  

Holdbarhed

Salvieblade kan desuden fryses, så man har til vinterens brug.

Erstatning

Salvie fås som tørret krydderi, men den friske er at foretrække, for tørret salvie bliver ofte for ram i smagen.

Næringsindhold

Salvie indeholder æteriske olier, bitterstoffer og garvestoffer.

Kilder

Havenyt.dk

Karolines Køkken

”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010