Skovsyre

Hvad er skovsyre? Skovsyre er en lille spinkel skovbundsplante. Den vokser i løvskove under bøgetræer, men også i moser og granskove. Det er en nøjsom plante, der klarer sig godt i skygge og i næringsfattig jord, hvor andre planter giver op.

Udseende

Blomsterne er hvide eller svagt rosa, og de hvide kronblade har violette årer. Hver blomst sidder på en trådformet stængel og løfter sig op over bladene.

Anvendelse

Kan man spise skovsyre? Skovsyre kaldes også for surkløver, da bladene smager syrligt og ligner kløverblade. Den indeholder oxalsyre, og bør derfor kun spises i begrænsede mængder.

 

Skovsyre er en populær ingrediens i ny nordisk mad. Både blade med stilke og blomsterne er dekorative som pynt på maden.

 

Skovsyren kan bruges i salater, i kolde saucer og dressinger. Skovsyre kan tilsættes en fars eller en omelet. Den kan også hakkes fint og røres i kryddersmør eller bruges som krydderurt til fx fiske- og grøntsagsretter.

 

Skovsyre kan plukkes året rundt, men er bedst i maj og juni, hvor bladene er saftige og sprøde. Tag en saks med, hvis du vil høste skovsyre, for man kommer nemt til at rykke hele planten op med rod, hvis man plukker den.

 

Skovsyreblade er gode at tygge på, for de fremkalder spyt i munden, og man føler mindre tørst. De kan nydes som en slags snack på skovturen.

Botanik

Skovsyre er en flerårig plante, den er kun 5-10 cm høj. Den breder sig med underjordiske stængler, hvorfra der vokser rødlige, tynde stilke op med et kløverlignende blad i toppen. Hvert blad er sammensat af tre hjerteformede små blade, som alle har en tydelig fold i midten af hjertet. Bladene opfører sig som mimoser og lukker sig sammen om natten og ved berøring.

Næringsindhold

Skovsyre er rig på C-vitamin.

Kilder

”Naturens spisekammer” af Anette Eckmann, Politikens Forlag

”Danmarks flora” af Kirsten Tind, Gyldendal

Havenyt

Skolen i skoven