
Hytteost er en friskost med en mildt syrlig smag og de karakteristiske ostekorn i lage. Osten er kendt for sit høje proteinindhold og den er nem at bruge - som pålæg, i salater og sandwich samt som ingrediens i bagværk og varme retter. Du kan også bruge hytteost i det søde køkken.
Hvad er hytteost?
Hytteost er et friskostprodukt med store bløde ostetern, der ligger i flødelage. Hytteost har sit navn fra det engelske “cottage cheese”. Navnet skyldes, at de nordamerikanske indvandrere i midten af 1800-tallet producerede osten i små hytter. Hytteost er fremstillet af skummetmælk, der først lavpasteuriseres for at sikre, at den er fri for bakterier. Herefter tilsættes osteløbe (enzym) og mælkesyrebakterier, der får osten til at stivne. Den stivnede ostemælk skæres i små tern (ostekorn) og røres, indtil ostekornene har opnået den ønskede konsistens. Til slut tilsættes der en blanding af fløde og salt, og osten får lov til at modne i et døgns tid, hvorefter den tappes og ender i butikkerne.
Er hytteost et mælkeprodukt?
Ja, hytteost er et mælkeprodukt. Den fremstilles af komælk, som først syrnes og derefter opvarmes, så ostemassen skiller fra vallen. Resultatet er små ostekorn, som efterfølgende blandes med fløde for at give den karakteristiske konsistens og smag. Hytteost hører derfor til blandt de friske oste, ligesom fx skyr og fromage frais.
Er det sundt at spise hytteost?
Hytteost har et højt indhold af protein og findes i forskellige fedtprocenter. Det høje proteinindhold og muligheden for at vælge et lavt fedtindhold gør hytteost til en foretrukken spise for mange. Mangler du lidt fylde på de kødfrie dage, så er hytteosten ofte et godt valg. Du kan også nyde osten som et lækkert mellemmåltid, hvor den giver en dejlig mæthedsfornemmelse. Prøv fx en af disse lækre og populære retter med hytteost.
Hvad kan jeg lave med hytteost?
Hytteostens milde smag gør den til en særdeles alsidig ingrediens i både kolde og varme retter såvel som i det salte og søde køkken.
Hytteost er også velegnet i fx en bagt kartoffel, som dip, sammen med frisk frugt eller som ingrediens i boller. Du kan også bruge hytteost i ovnretter eller bruge osten som fyld i wraps, lasagne, tærter eller salater.
I kager og desserter giver hytteost fylde og lethed på én gang.
Gå på opdagelse i alle vores opskrifter med hytteost.
Vores sortiment inkluderer Arla Cheasy® hytteost, Arla Karolines Køkken® hytteost og Arla Karolines Køkken®Økologisk hytteost.
Kilder
Læs mere om næringsindholdet på Fødevareinstituttet.