Hvad er Havarti?

Den klassiske flødeost, Havarti er fed i smagen, og egner sig blandet andet perfekt til toast. Mange bruger den også på brødet til morgenmaden.

Havarti er en danskproduceret mild ost, som sandsynligvis er lavet med inspiration i tyske ’tilsiter’-oste. Den danske produktion af Havarti ost begyndte i 1921, men fra 1950'erne begyndte den gradvist at blive mere og mere populær, indtil den i 1970 blev Danmarks vigtigste eksportost.

Havartien fik sit navn i 1952 som en del af Stressa konventionen, der navngav en masse danske oste herunder Samsø osten.

Havarti osten er opkaldt efter Havartigården i Holte nord for København til ære for stedets tidligere mejeripioner, Hanne Nielsen, der levede 100 år tidligere.

Havarti osten fremstilles bl.a. på Nr. Vium Mejeri. Ostekornene «fiskes» op af vallen, hvilket giver den meget karakteristiske struktur med mange tætte små huller når osten er færdiglagret.

Man forbinder ofte havartien med den lille runde røde flødehavarti, men lader man den lagre i 12 måneder skifter den struktur og bliver mere fast, let smuldrende og får knasende sprøde protein krystaller.

Grundet sin høje fedtprocent har havartien en god smelteevne og egner sig eksempelvis godt på pizza og i toast.

Ostetype
Fast, gul ost lavet af komælk

Karakteristika
Mild smag, uregelmæssige små huller og skorpefri

Smag
Mild, let syrlig og aromatisk

Oste, der minder om
Gouda
Danbo

Arla Oste:
Klovborg havarti
Tååst havarti i skiver
Arla Havarti Jalapenos i skiver
Castello Aged havarti

Læs mere om danske ost her.