Aubergine

Auberginen bruges ofte i det sydlandske køkken, hvor grønsagens bløde kød enten bages, moses eller noget tredje. Den milde aubergine kan tilberedes sammen med mange forskellige råvarer. Bagt aubergine giver maden en mild og sødlig smag, som kan piftes op med bl.a. hvidløg og friske krydderurter. 

Oprindelse

Aubergine, der før i tiden også kaldtes ægplante på grund af formen, er en tropisk plante af natskyggefamilien. Auberginer kan nemt dyrkes i drivhus, og der fås mange sorter, fx hvide, runde og stribede, men smagen er stort set den samme. I handelen ser vi kun de pæreformede lilla.

Anvendelse

Auberginer kan ikke spises rå og skal steges møre. Før i tiden sagde man, at aubergineskiver skulle saltes for at trække bitterstoffer ud, men det er ikke nødvendigt længere. Auberginer er ikke så bitre i dag.

De suger meget olie, når de steges, men det kan man hjælpe på ved at stege på en teflon- eller slipletpande. Aubergineskiverne pensles med olie før stegning.

I Middelhavslandene bruges de til mange ting, bla. marinerede auberginer. Skær auberginer i skiver og pensl dem med olie. Steg eller grill skiverne, til de er gyldne. Læg dem i et fad og overhæld dem med en dressing af olivenolie, citronsaft, persille, hvidløg, salt og peber.

Spises lun eller kold til grillet kød. Der kan tilsættes kapers, pinjekerner, frisk oregano, rucolasalat, chili, hvid salt ost, oliven, eller meget andet. De marinerede auberginer holder sig fint i køleskabet nogle dage, og kan indgå i en antipastitallerken eller en pastasalat.

Kilder

Karolines Køkken