Hasselnød

Hasselnødder er råhvide, runde nødder med en brun hinde, omgivet af en hård nøddeskal. Friske hasselnødder lige fra træet er næsten hvide og smager meget mildt og saftigt. De nødder, man kender fra handelen, er tørrede.

Oprindelse

Tørrede nødder importeres oftest fra Tyrkiet.

Anvendelse

Hasselnødder kan anvendes både i madlavningen og i desserter og kager. Grofthakkede eller malede hasselnødder kan røres til postej eller indgå i en panering af kød eller fisk.

Desuden er hasselnødder lækre i salater.

Botanik

Nøddebuske vokser vildt i Danmark, men plantes også i skovområder og findes i mange haver. På busken er den hårde nøddeskal omgivet af lysegrønne haser, der sidder to-tre i en klase. Inde i skallen findes selve nødden.

Holdbarhed

Tørrede hasselnødder bør fryses og kan frosne holde sig ca. et år. Det største problem med hasselnødder i handelen er, at de ofte er for gamle og harske eller mugne. Ved køb bør man derfor checke produktionsdatoen.

Næringsindhold

Hasselnødder er meget energirige og fedtholdige, over halvdelen af nødden udgøres af fedt og resten af kulhydrater og proteiner. Bla. derfor har hasselnødder været en del af basiskosten siden stenalderen.

Tips og Tricks

Hasselnødder, der er blevet kedelige og tørre, kan vinde noget ved at blive lagt i vand nogle timer. Hasselnødder kan ristes i ovnen eller på panden, derved fremhæves smagen.

Kilder

Karolines Køkken