Kvark

Kvark

Kvark er et syrnet mejeriprodukt, der minder om både yoghurt og friskost. Smagen er frisk, mild og rund. Konsistensen er fast og cremet. Kvark bruges i madlavningen i mange europæiske køkkener – især i Tyskland, Østeuropa og Norden – i både desserter, bagværk, varm mad og som et sundere mellemmåltid.

Indhold

Hvad er kvark?

Kvark er et syrnet mejeriprodukt med et højt proteinindhold. Kvark er tilsat osteløbe og derfor er kvark per definition en friskost. Smagen er frisk, mild og let syrlig, mens konsistensen er fast og cremet. Kvarks høje proteinindhold og lave fedtprocent gør, at den egner sig godt i kolde såvel som varme retter. Dog anbefales det at røre kvarken op med lidt hvedemel, hvis det skal bruges i fx en varm sauce eller suppe. Ellers kan du risikere, at retten skiller.

Kvark er især godt i bagværk, fordi det høje poteinindhold danner et godt glutennet i dejen – det holder på luften i brødet og tilfører desuden fugtighed.

Er kvark og skyr det samme?

Nej, kvark og skyr er ikke det samme, men produkterne minder om hinanden. Kvark fremstilles af højpasteuriseret skummetmælk. Først syrnes skummetmælken, hvorefter vallen udskilles. Kvark minder om skyr, men er lavet på en anden bakteriekultur og smager derfor lidt anderledes.

Kan man købe kvark i Danmark?

Ja, kvark kan købes i Danmark, men udbuddet kan variere. Det findes typisk i større supermarkeder og i nogle discountkæder - du finder kvark i køleafdelingen ved siden af yoghurt og skyr. I Danmark er skyr dog mere udbredt og populært, så kvark kan være sværere at finde end i fx Tyskland eller Sverige, hvor det er en fast del af hverdagskosten.

Kan cremefraiche erstatte kvark?

Cremefraiche kan i nogle tilfælde erstatte kvark, men de to produkter er ret forskellige. Cremefraiche har som udgangspunkt en højere fedtprocent og en mere rund og fed smag, hvor kvark er mere syrlig, fast og proteinrig. I bagværk og nogle desserter kan cremefraiche bruges som erstatning, men resultatet bliver ofte mere fedt og mindre frisk i smagen.

Skyr eller græskinspireret yoghurt være bedre erstatninger. Find mere inspiration til at bruge kvark i madlavningen her:

Læs mere om kvark

Arla Karolines Køkken® Kvark 0,3% 500g