Papaya

Papaya gror i tropiske lande, hvor den er uhyre almindelig som frisk frugt og juice. Frugten er gulgrøn eller orange, pæreformet og 20-40 cm lang.

Udseende

Papaya i danske butikker er ofte små, gulgrønne og tørre i kødet, fordi de er høstet umodne. Farven bør være nærmere orange, så er frugten forhåbentlig moden. Frugtkødet er fast, ikke særlig saftigt, orange til rødt og med en mængde runde, sorte kerner i midten. Kernerne kan godt spises, men skrabes oftest ud.

Smag

Smagen er sød, mild og nærmest slet ikke syrlig. Derfor er det normalt at servere frisk papaya med lime- eller citronsaft, der fremhæver smagen. Papaya fås også konserveret på dåse. Ofte smager dåsefrugten bedre end den friske, da importerede frugter i danske butikker af og til er halvgamle og umodne.

Papayasaft smager eksotisk og indgår i tropejuicer. I indvandrerbutikker kan man købe papayajuice på brikker eller dåser.

Anvendelse

I frugtens hjemlande bruges den umodne frugt som en grønsag. Frisk papaya indeholder, ligesom ananas, et enzym, der spalter proteiner og derfor kan medvirke til at mørne kød. Revet eller moset papaya kan være en god marinade til grill-spyd af kød. Samme enzym bevirker, at man ikke kan lave fromage eller gele med frisk papaya, da enzymet ødelægger gelatinen i husblas. Enzymet siges også at være godt for fordøjelsen.

Frisk papaya er lækker i salater og som mildt tilbehør til stærke, asiatiske retter. Prøv at sætte tern af papaya på grillspyd med kylling og drys med chilipulver og spidskommen.

Kilder

Karolines Køkken