Portobellosvamp

Portobello-svampen minder meget om den brune markchampignon – bare i en forvokset version. Dens særlige størrelse gør den meget anvendelig i køkkenet.

Udseende

Portobello er en stor, brun svamp og netop størrelsen gør svampen let at håndtere og dermed ideel at bruge i mange retter. Svampen har en stor rund, mørk hat og lamellerne er brunlige. Den er fast og tør i konsistensen og afgiver derfor ikke megen væde under tilberedning.

Smag

Portobello har en meget intens smag, og det skyldes især, at svampen har et højere tørstofindhold end almindelige champignon. Det høje tørstofindhold giver portobello-svampen en lidt kraftigere smag og svampen er fuld af umami, hvilket gør den til en smagfuld erstatning for kød.

Oprindelse

Portobello dyrkes i halvmørke væksthuse med styret temperatur og luftfugtighed. De dyrkes i en særlig kompost af hestegødning og håndplukkes, når de er store og fuldmodne.

I nogle lande kaldes portobello for Baby Bella. Portobello blev i 1980’erne et smart salgsnavn for de brune champignoner, som var blevet for store til at kunne sælges som almindelige champignoner.

Anvendelse

Ofte bruges portobello-svampen i opskrifter, hvor hatten fyldes med hakkede grønsager eller andet, som fx quinoa og gratineres med ost. De er også gode som erstatning for kød, fx i en bao bun. Svampene er også gode i vegetar bolognese. Portobello svampen er også lækre i en bearnaise/">varm salat , som tilbehør til oksekød.

Sæson

Hele året.

Kilder