Agurk

En agurk betragter vi som en grøntsag, selv om den botanisk set er en frugt eller helt korrekt et bær med mange frø (kerner). Agurk er i familie med græskar, squash og melon.

Udseende

Agurkeplanten er en krybende eller klatrende plante med fangtråde. Stænglerne er kantede og behårede, bladene er store og som regel ru og takkede i kanten, og blomsterne er gule og tragtformede.

Selve agurken er ca. 30 cm lang og ca. 4 cm i diameter. Den har en tynd grøn skræl udvendig, og indeni er farven svag lysegrøn. De uudviklede kerner sidder i en roset i centrum igennem hele agurkens længde. Den almindelige agurk kaldes undertiden salatagurk. Den plukkes umoden.

Oprindelse

Agurk stammer oprindeligt fra Asien, nærmere bestemt det nordøstlige Indien, hvor den har været dyrket i mindst 3.000 år. Herfra bredte den sig til Kina og senere til Grækenland og Rom.

I 1700-tallet kom agurken via Sydeuropa til Danmark. Men først i 1900-tallet, hvor dyrkning i drivhus blev mere udbredt, begyndte vi for alvor at dyrke agurker her i landet.

Anvendelse

Agurk anvendes rå som snack, i alverdens forskellige salater og tzatziki, som pynt på smørrebrød og som fyld i pitabrød og sandwich. Agurk kan også indgå som ingrediens i relish og i smoothie.

Agurk smager godt i en kold agurkesuppe om sommeren.

Desuden kan agurk syltes i den klassiske agurkesalat, hvor tynde skiver agurk lægges i en sukkereddikelage. Agurkesalaten serveres som tilbehør til middagsretter, hotdog og bøfsandwich.

Hele agurken er spiselig, men hvis man vil undgå, at den afgiver for meget vand i fx salaten, kan man flække den på langs og skrabe kernerne ud med en ske.

Botanik

Agurkeplanten er etårig. Den kræver et varmt klima med masser af sol og kan derfor kun gro i drivhus her i Danmark.

En agurkeplante vokser eksplosivt og danner meterlange sideskud. Det er derfor nødvendigt at begrænse dens vækst ved beskæring, som også er med til at give en jævn produktion af agurker i løbet af sommeren.

Næringsindhold

Agurk indeholder 95-97 procent vand og har derfor et lavt energiindhold. Af næringsstoffer indeholder den C-vitamin, folacin samt kostfibre.

Kilder

Havenyt.dk

Frugtkvarter.dk

Karolines Køkken