Agurk

Vi betragter agurk som en grøntsag, selv om den botanisk set er en frugt eller helt korrekt et bær med mange frø/kerner og den består af ca. 97 % vand. Agurk er i familie med græskar, squash og melon.

Udseende

Agurkeplanten er en klatrende plante med fangtråde. Stænglerne er kantede og behårede, bladene er store og som regel ru og takkede i kanten, og blomsterne er gule og tragtformede.

Selve agurken er ca. 30 cm lang og ca. 4 cm i diameter. Den har en tynd grøn skræl udvendig, og indeni er farven svag lysegrøn. De uudviklede kerner sidder i en roset i centrum igennem hele agurkens længde. Den almindeligste agurk er salatagurken. 

Oprindelse

Agurk stammer oprindeligt fra Asien, nærmere bestemt det nordøstlige Indien, hvor den har været dyrket i mindst 3.000 år. Herfra bredte den sig til Kina og senere til Grækenland og Rom. Agurken kom til Danmark i 1700-1800-tallet. I dag er salatagurk næst efter tomat vores mest almindelige grøntsagskultur i væksthus. Alligevel importeres over halvdelen af hjemmemarkedets forbrug

Anvendelse

Agurk anvendes rå som snack, i alverdens forskellige salater og tzatziki, som pynt på smørrebrød og som fyld i pitabrød og sandwich. Agurk kan også indgå som ingrediens i relish og i smoothies. Agurk smager godt i en kold agurkesandwich.

Desuden kan agurk syltes i den klassiske agurkesalat, hvor tynde skiver agurk lægges i en sukkereddikelage. Agurkesalaten serveres som tilbehør til middagsretter, hotdog og bøfsandwich. En frisk agurkesalat er dejligt tilbehør til fx fiskefrikadeller

Hele agurken er spiselig, men hvis man vil undgå, at den afgiver for meget vand i fx salaten, kan man flække den på langs og skrabe kernerne ud med en ske.

Opbevar helst agurken indpakket mørkt og køligt (6-10 grader).

Botanik

Agurkeplanten er etårig. Den kræver et varmt klima med masser af sol og den vokser derfor bedst i et drivhus.

Sæson

Marts - Oktober.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i agurken hos Fødevareinstituttet.

Kilder