Broccoli

Broccoli er et mørkegrønt kålhoved med blomsterknopper i buketter på en stok. Broccoli er en yderst sund grønsag, som bl.a. er rig på kostfibre, calcium og jern. Den grønne vitaminbombe kan laves både til lækre broccolitærter, supper, sunde salater eller dampes og serveres som delikat tilbehør til fx en saftig bøf. 

Anvendelse

Broccoli kan spises både rå (i småbitte buketter) og kogt. Del kålen i buketter, skær stokken i tynde skiver. Kog kun kålen, til den lige akkurat er mør og stadig fast, så bevares smag og næringsstoffer bedst.

Prøv en salat af grønne salatblade, små, rå broccolibuketter, fintsnittede rødløg og mandler, og lav en dressing af tykmælk med friske krydderurter, lidt æbleeddike og lidt honning. Dressingen serveres ved siden af.

Friskhed

Hvis blomsterknopperne bliver gullige, er kålen for gammel og bør kasseres.

Holdbarhed

Broccoli kan holde sig 5-6 dage i køleskab.

Næringsindhold

Broccoli er en meget sund grønsag, da den er en god kilde til kalk. Kålen indeholder desuden store mængder folinsyre samt både A-, B-, C-, K- og E-vitaminer. Broccoli anbefales derfor bla. til gravide. Ernæringsforskere peger også på broccoli som en af de fødevarer, der måske kan være med til at forebygge kræft og hjerte-karsygdomme.

Kilder

Karolines Køkken