Daddel

Dadel er en oval, smal frugt på 3-8 cm længde med mørkebrunt, blankt eller glasklart skind og en aflang sten i midten.

Udseende

Kødet er i tørrede dadler mørkt karamelfarvet, i friske dadler lysere, evt. næsten hvidt.

Oprindelse

Tidligere kendte man i Danmark kun tørrede dadler i lange æsker til jul. Nu spiser vi flere og flere friske dadler, der fås i alle supermarkeder.

Dadler stammer fra Mellemøsten, her har man dyrket dadler i hvert fald siden 3000 år før Kristus. Dadler er nævnt i Bibelen. De palmegrene, som Jesus bar på Palmesøndag, var fra dadelpalmer.

Anvendelse

Dadler er fint tilbehør til en tør, salt ost eller som del af en frugtsalat med syrlige frugter.

Desuden indgår dadler i en lækker snack eller tapas: dadler indpakket i bacon eller parmaskinke og grillet i ovnen.

Spis med noget syrligt og friskt, fx appelsin og grønne salatblade.

Friskhed

Friske dadler kan holde sig 4-6 dage i køleskab, men bør altså spises friske.

Næringsindhold

Frugten indeholder mange forskellige sukkerarter og er meget sød, men smager til gengæld ikke af så meget andet end sukker eller honning.

Frugten kan bestå af op til 70% sukker og er derfor meget næringsrig; dadler er også rig på mange mineraler, fx fosfor, jern og magnesium.

Kilder

Karolines Køkken