Pistacienød

Pistacienødden er en lille, 1 cm lang, lysende grøn nød med mørkerød hinde. Den ligger inden i en hård skal, som ved modning åbnes i den ene side.

Udseende

Nødden kan være kantet og rynket, det betyder ikke nødvendigvis, at den er gammel.

Smag

Pistacienødder smager mildt og fint parfumeret.

Oprindelse

Pistacienødder stammer fra Mellemøsten, hvor de har været kendt siden oldtiden, og de er i dag også en almindelig snack i hele Middelhavsområdet, især Tyrkiet og Grækenland.

Anvendelse

Pistacienødder findes i to produkter; de hele nødder med skal, som er saltede og bruges som snacks, og hertil kommer de tørrede kerner uden skal. Disse kan være sværere at skaffe, men fås som regel i indvandrerbutikker.

I Mellemøsten indgår pistacienødder på utallige måder i kager og desserter, fx i baklava, en lagdelt kag af fillodej med hakkede pistacier, nødder og sirup, samt i halva, der er en klistret og sød masse af nødder, mælk og sukker. Hos os kender vi bedst de saltede pistacienødder i skallen samt stærkt grøn pistaciemasse (pistaciemarcipan) og pistacieis. Begge de to sidstnævnte har dog ikke meget med pistaciesmag at gøre, da de er tilsat store mængder mandelessens og grøn farve.

Næringsindhold

De indeholder 40 – 45% fedt, men det er primært de sund fleurmættede fedtsyrer.

Kilder

Karolines Køkken