Sar

Sar er en krydderurt, der findes i to forskellige udgaver, nemlig en sommersar, som er etårig, og en vintersar, som er en flerårig stedsegrøn plante. Sar bliver undertiden kaldt bønneurt, men den har også andre navne, blandt andet fattigmandsurt, peberurt og pølseurt.

Udseende

Sommersar kan sås i maj måned, når risikoen for nattefrost er ovre. Planten bliver 30-40 cm høj med tynde forgrenede stængler, der ofte er rødlige og hårede. Det er de små, smalle og mørkegrønne blade, som er spiselige. De indeholder æteriske olier og garvesyre. Men også de lyslilla, rosa eller hvide blomster, der sidder i bladhjørnerne er spiselige. Sommersar blomster i juli. Vintersar sælges fra planteskoler som en stenbedsplante, den kaldes også for bjergsar. Planten bliver også ca. 40 cm høj, den er busket og tåler at blive klippet tilbage i april måned. Bladene er mere blege og tilspidsede end hos sommersar. De små blomster er hvide og violette og sidder samlet i tætte kranse, og deres duft tiltrækker bierne.

Smag

Sommersar er mere aromatisk end vintersar. Sommersar har en kraftig peberagtig smag, der kan minde om timian og mynte. Vintersar har en skarpere smag end sommersar. Både sommer- og vintersar skal bruges med måde, for at smagen ikke skal blive for dominerende

Oprindelse

Sar stammer fra de østlige Middelhavslande og områderne omkring Sortehavet, hvor romerne fandt den. I Europa var italienerne de første til at dyrke den, og i 800-tallet kom den til Tyskland og derfra senere til Danmark, hvor den i første omgang blev kendt som en lægeplante.

Anvendelse

De unge skud og blade af sommersar kan anvendes i vegetarretter med kål og bønner, da planten mindsker ubehagelig lugt af kogt kål og bønner. Sommersar kan bruges i salater og som krydderi til fisk. og lammekød. Den kan også bruges som krydderi ved syltning. Den er især god til fiskeretter og kan bruges i stedet for salt og peber i skånekost. Vintersar bruges også som krydderi i salami og lammerullepølse og kan indgå i krydderblandingen Bouquet garni til vintersupper og saucer. Den kan også bruges i salatdressinger, i syltede produkter og i kryddereddike.

Botanik

Kan gro i haven. Sommersar skal sås hvert år, da den ikke tåler frost. Vintersar er en stedsegrøn staude. 

Holdbarhed

Begge typer kan tørres og fryses.

Erstatning

Det er sjældent muligt at købe sar som frisk krydderurt, men de tørrede blade kan købes som krydderi i specialbutikker.

Kilder

Karolines Køkken

"Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010