Blomkål

Blomkål er et kålhoved med hvide, krøllede blomsterknopper, omgivet af grønne blade. Blomkål er en sæsongrønsag, der hører til sommeren, her kan man få danske blomkål. Resten af året importeres de, bl.a. fra England. Blomkål kan tilberedes alt efter smag og behag. 

Smag

Smagen er sødlig, og nogle mener meget ”kålet”. Sørg for, at blomkål ikke overkoges, for så fremhæves den stærkt kålede smag.

Anvendelse

Istandgøring: blade og stok skæres fra, evt. deles kålen i mindre buketter. Hvis kålhovedet skal koges helt, skæres et snit ind i stokken, så er kogetiden kortere.

Et helt blomkålshoved koges 10-15 minutter alt efter størrelse. Små blomkålsbuketter kan også anvendes rå i salater. Blomkål er god med en skarp dressing, fx med en grov, sød sennep og hvidvinseddike.

Friskhed

Hvis kålen får mørke pletter eller bladene bliver slappe og gullige, er kålen ved at blive for gammel.

Holdbarhed

Blomkål skal opbevares i køleskab og holder sig 3-4 dage. Blomkål skal opbevares indpakket for sig selv i køleskabet, da det kan blive gult af etylenpåvirkning fra andre grønsager.

Næringsindhold

Blomkål indeholder en stor mængde af de sunde kostfibre, ca. 2,4 g pr. 100 gram.

Kilder

Karolines Køkken