
Brun farin er en blød og fugtig sukker, der har en karakteristisk karamelliseret smag og en gyldenbrun farve. Den bruges ofte i bagværk og desserter, hvor den tilfører både sødme og en let, krydret dybde i smagen - men den anvendes også i dressinger, ymerdrys og som sødestof i kaffedrikke.
Hvad er brun farin lavet af?
Brun farin er en blanding af almindelig hvidt sukker og mørkebrun rørsukkersirup. Siruppen gør farinen fugtig og en smule klistret. Men samtidig giver siruppen også den karakteristiske brune farve, og smagen har en krydret aroma og karamelsmag.
Brunsviger er en klassiker på kagebordet - og i denne opskrift er brun farin med til at give den karakteristiske gyldne sukkertop:
Hvor meget vejer brun farin?
Brun farin vejer ca. 500-600 gram pr. liter, afhængigt af hvor tæt den er pakket. Den fugtige konsistens gør, at vægten kan variere, da sukkeret let klumper sammen og dermed fylder mindre i målingen.
Hvad vejer 1 dl brun farin?
1 dl brun farin vejer ca. 60 gram, når den er let pakket. Hvis den presses mere sammen, kan vægten blive lidt højere. Men regn med 60 g, hvis du skal bruge 1 dl brun farin i en opskrift.
Drømmekage fra Brovst en en anden klassisk kageopskrift, hvor brun farin indgår:
Hvad er forskellen på brun farin, muscovado og sukker?
I stedet for brun farin kan du anvende muscovadosukker, som er uraffineret rørsukker. Sukkerkrystallerne i muscovado er mindre, og farven er lidt mørkere end i brun farin. Muscovado findes i både en lys udgave, der har karamelsmag, og en mørk udgave, der har lakridssmag. Muscovado er et dyrere produkt end brun farin.
Den største forskel på brun farin og hvidt sukker findes i smagen, hvor brun farin har en karamelagtig, aromatisk smag til forskel fra almindelig hvidt sukker, der blot smager sødt. Forskellen på at bruge brun farin eller hvidt sukker i en kageopskrift, kan du tydelig fornemme, hvis du fx bager cookies. Med hvidt sukker i dejen bliver kagerne flade og sprøde. Men hvis du bruger brun farin, får de en tættere og lidt sejere/elastisk konsistens.
Læse mere om de forskellige typer af sukker her.
Sådan anvender du brun farin
Brun farin bruges i mange forskellige kageopskrifter, fx brune kager, brunsviger og drømmekage fra Brovst, for blot at nævne et par eksempler. Brun farin er god i dressinger, fx rævesauce til gravad laks eller prøv at tilsætte lidt farin til en marinade med citronsalt og ingefær til grillet kylling, eller i en BBQ-marinade til spareribs. En glaseret hamburgerryg skal smøres med dijonsennep og drysses med brun farin for at få en smuk overflade og en sød og stærk smag, der passer godt til fx kold kartoffelsalat. Desuden kan brun farin bruges i rugbrødsdrys og i kaffedrikke, som fx Irish coffee.
Tip: Opbevar brun farin lufttæt i køleskab
Det er vigtigt at opbevare brun farin i en lufttæt dåse eller i en lukket plastpose, så den ikke tørrer ud, klumper og bliver hård. Hvis du opbevarer brun farin i køleskabet efter pakningen er åbnet, er der ikke så stor risiko for, at den klumper sammen og bliver hård.
Næringsindhold
Læs om næringsindholdet i brun farin hos Fødevareinstituttet