Forårsløg

Forårsløg kaldes også springløg efter det engelske spring onion.

Ligesom zittauerløg, rødløg, purløg og pibeløg tilhører forårsløg den gruppe af løg, der hedder kepaløg.

Udseende

Forårsløg forveksles nogle gange med en anden type løg, der hedder pibeløg, men som også kaldes snitløg og løgporrer. Denne løgtype udvikler ikke løg. I stedet danner den et skaft ligesom porrer, men har, i modsætningen til porrer, runde, hule blade. I de unge stadier er det vanskeligt at kende forskel på de to løgtyper.

Kendetegnene ved de to løgtyper er tværsnittet af bladene, der hos pibeløg er cirkelrundt, mens det hos forårsløg er fladt på den ene side. Senere i udviklingen vil forskellen i skaft- og løgdannelsen være den tydeligste forskel.

Forårsløg ligner små porrer med et tyndt hvidt skaft og grøn top. Forårsløg varierer meget i størrelsen, og de kan være fra 30 cm i længden og 3 cm i diameter ned til en længde på 20 cm og en diameter på ½ - 1 cm. Det hvide skafts andel udgør fra 10 – 50% af løget.

Smag

Forårsløg er saftige og sprøde og har en mild løgsmag. Forårsløg kan bruges både som grønsag og som krydderurt. Som grønsag bruges både det hvide skaft og den grønne top. Forårsløg serveres kogt som tilbehør til kød og fiskeretter eller som forret. 

Oprindelse

Løg er en af de ældste spiser, vi kender - og er blandt andet omtalt i Biblen. Kepaløgene kom til Europa i Middelalderen. I Indien betragtede man tidligere løg som et helligt symbol på evigheden på grund af de lagdelte skæl.

Anvendelse

Forårsløg bruges meget i det asiatiske køkken. Prøv fx denne tillempede udgave af Pekingand: Stegt berberiandebryst skæres i tynde skiver. Servér i små, varme, sprøde pandekager med snittet forårsløg, asiatisk sød chilisauce på flaske samt smuldret hvid salt ost.

Hvordan skærer man forårsløg?

Den grønne top kan bruges som snittet grønt på al slags smørrebrød, fx et stykke rugbrød med torskerogn og citronbåd, kartoffelretter, æggeretter, kryddersmør til smørrebrød og i salater.

Ved tilberedning fjernes eventuelt trevlerod, kedelige blade og bladspidser. Resten skylles. Hvis forårsløg skal koges, bør den dampkoge i kort tid, ca. 3 min.

Friskhed

Forårsløg kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet. Skyl og rens dem og læg dem i en plasticpose. Hvis forårsløgene er blevet bløde, kan de kvikkes op ved at lægges i en skål isvand nogle minutter.

Tips og Tricks

De små løg med forholdsvis stor hvid del er bedst - især hvis de skal koges.

Kan man fryse forårsløg? Ja, forårsløg kan fryses. De skæres i mindre stykker og blancheres i ca. 1 min før frysningen.

Kilder

VOM

Frugt og grønt håndbog – Bioteknisk institut nr. 3.

Råvarerguiden